У Београду почео међународни позоришни фестивал "Битеф"

Срна
У Београду почео међународни позоришни фестивал "Битеф"

БЕОГРАД - У Београду је свечано отворен међународни позоришни фестивал "Битеф" под слоганом "Ми јунаци рада свог" који ће се бавити питањем плеса као физичког рада у савременом друштву.

Манифестација је отворена синоћ представом о савременом плесу "Сваки покушај ће се завршити скршеним тијелима и сломљеним костима" у кореографији Јана Мартенса из Антверпена.

Главни тематски фокус фестивала, који ће трајати до 2. октобра, бавиће се питањем рада у савременом друштву, радних права, тржишта рада послије пандемије, али и питањем рада у извођачким умјетностима.

Неколико стотина позоришних професионалаца из иностранства учествоваће у програмима "Битефа", а у оквиру главног програма биће приказано девет представа из шест земаља, као и многобројни пратећи програми, саопштено је из "Битефа".

Фестивал је прогласила отвореним руска критичарка, редитељка и кустос Марина Давидова која је изразила наду да је рат у Украјини посљедњи европски рат, те да ће се културне везе између Русије и остатка свијета ускоро обновити, а руско позориште вратити на "Битеф" и на друге међународне фестивале.

Свечаности отварања присуствовале су многобројне личности из културног, јавног и политичког живота, као и дипломатског кора.

У оквиру пролога фестивала, публика је 23. септембра имала прилику да погледа представу "/Није/ крај свијета" у режији једне од најпознатијих редитељки данашњице Кејти Мичел и продукцији позоришта "Шаубине" из Берлина.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана