U Beogradu počeo međunarodni pozorišni festival "Bitef"

Srna
U Beogradu počeo međunarodni pozorišni festival "Bitef"

BEOGRAD - U Beogradu je svečano otvoren međunarodni pozorišni festival "Bitef" pod sloganom "Mi junaci rada svog" koji će se baviti pitanjem plesa kao fizičkog rada u savremenom društvu.

Manifestacija je otvorena sinoć predstavom o savremenom plesu "Svaki pokušaj će se završiti skršenim tijelima i slomljenim kostima" u koreografiji Jana Martensa iz Antverpena.

Glavni tematski fokus festivala, koji će trajati do 2. oktobra, baviće se pitanjem rada u savremenom društvu, radnih prava, tržišta rada poslije pandemije, ali i pitanjem rada u izvođačkim umjetnostima.

Nekoliko stotina pozorišnih profesionalaca iz inostranstva učestvovaće u programima "Bitefa", a u okviru glavnog programa biće prikazano devet predstava iz šest zemalja, kao i mnogobrojni prateći programi, saopšteno je iz "Bitefa".

Festival je proglasila otvorenim ruska kritičarka, rediteljka i kustos Marina Davidova koja je izrazila nadu da je rat u Ukrajini posljednji evropski rat, te da će se kulturne veze između Rusije i ostatka svijeta uskoro obnoviti, a rusko pozorište vratiti na "Bitef" i na druge međunarodne festivale.

Svečanosti otvaranja prisustvovale su mnogobrojne ličnosti iz kulturnog, javnog i političkog života, kao i diplomatskog kora.

U okviru prologa festivala, publika je 23. septembra imala priliku da pogleda predstavu "/Nije/ kraj svijeta" u režiji jedne od najpoznatijih rediteljki današnjice Kejti Mičel i produkciji pozorišta "Šaubine" iz Berlina.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana