Театром апсурда преиспитују дириговану стварност

Илијана Божић
Театром апсурда преиспитују дириговану стварност

БАЊАЛУКА - Глумци Бањалучког студентског позоришта Александар Шево и Рајко Марчета протеклог викенда одушевили су бањалучку публику извођењем представе “Без поговора”, у режији Николе Бундала.

Дуо драма рађена по истоименом дјелу британског нобеловца Харолда Пинтера три дана заредом пунила је Подрум сцену Студентског позоришта. Публика је имала прилику да кроз театар апсурда доживи иронију, драму и комедију једног времена.

Бањалучки тројац имао је циљ да умјетничким приказом стварности са којим се суочавају и појединци реалног времена, натјера публику да се погледа у огледало и запита да ли у одразу виде себе или некога ко без поговора живи под туђом палицом.

Глумац Александар Шево за “Глас Српске” је казао да им је била велика част и задовољство да раде са режисером представе Николом Бундалом.

- Никола је наш Бањалучанин, студент је позоришне и радио режије на Факултету драмских уметности у Београду, гдје важи за једног од најбољих студената. Било нам је сјајно радити са неким ко је жељан доказивања - рекао је Шево.

Нагласио је да му је након завршене Академије умјетности ово први професионални пројекат у Бањалучком студентском позоришту.

- Комад је класична прича двојице професионалних убица. Овом представом смо заправо представили наше друштво. Нисмо га приказали ни у лошем ни у добром облику. Заправо, кроз невоље ове двојице ликова долазимо до невоља обичног човјека. Затворени у обичном простору, они симболизују људе и свијет. Показују нам да не можемо из своје коже и поручују да ништа не можемо сами, као и то да нисмо најјачи - образложио је Шево.

Додао је да су представу припремали два мјесеца, те да је било веома занимљиво, али и захтјевно.

Глумац Рајко Марчета је истакао да је дио дијалога и сцене прилагођен домаћој публици.

- Кроз ликове Бране и Гоје откривамо апсурд живота којим живе, а у којем се константно преиспитују. Ликове Пинтеровог дјела море животне бриге, питања да ли су на правом путу и да ли би нешто требало да промијене. Питање над питањима је да ли за то имају снаге или су већ прихватили несрећу као своју судбину - казао је Марчета.

Представа је изведена уз поштовање свих прописаних епидемиолошких мјера. У склопу 44. сезоне “Боље пакт него рат” ову дуо драму можете гледати сваког четвртка од октобра до децембра.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана