Teatrom apsurda preispituju dirigovanu stvarnost

Ilijana Božić
Teatrom apsurda preispituju dirigovanu stvarnost

BANjALUKA - Glumci Banjalučkog studentskog pozorišta Aleksandar Ševo i Rajko Marčeta proteklog vikenda oduševili su banjalučku publiku izvođenjem predstave “Bez pogovora”, u režiji Nikole Bundala.

Duo drama rađena po istoimenom djelu britanskog nobelovca Harolda Pintera tri dana zaredom punila je Podrum scenu Studentskog pozorišta. Publika je imala priliku da kroz teatar apsurda doživi ironiju, dramu i komediju jednog vremena.

Banjalučki trojac imao je cilj da umjetničkim prikazom stvarnosti sa kojim se suočavaju i pojedinci realnog vremena, natjera publiku da se pogleda u ogledalo i zapita da li u odrazu vide sebe ili nekoga ko bez pogovora živi pod tuđom palicom.

Glumac Aleksandar Ševo za “Glas Srpske” je kazao da im je bila velika čast i zadovoljstvo da rade sa režiserom predstave Nikolom Bundalom.

- Nikola je naš Banjalučanin, student je pozorišne i radio režije na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu, gdje važi za jednog od najboljih studenata. Bilo nam je sjajno raditi sa nekim ko je željan dokazivanja - rekao je Ševo.

Naglasio je da mu je nakon završene Akademije umjetnosti ovo prvi profesionalni projekat u Banjalučkom studentskom pozorištu.

- Komad je klasična priča dvojice profesionalnih ubica. Ovom predstavom smo zapravo predstavili naše društvo. Nismo ga prikazali ni u lošem ni u dobrom obliku. Zapravo, kroz nevolje ove dvojice likova dolazimo do nevolja običnog čovjeka. Zatvoreni u običnom prostoru, oni simbolizuju ljude i svijet. Pokazuju nam da ne možemo iz svoje kože i poručuju da ništa ne možemo sami, kao i to da nismo najjači - obrazložio je Ševo.

Dodao je da su predstavu pripremali dva mjeseca, te da je bilo veoma zanimljivo, ali i zahtjevno.

Glumac Rajko Marčeta je istakao da je dio dijaloga i scene prilagođen domaćoj publici.

- Kroz likove Brane i Goje otkrivamo apsurd života kojim žive, a u kojem se konstantno preispituju. Likove Pinterovog djela more životne brige, pitanja da li su na pravom putu i da li bi nešto trebalo da promijene. Pitanje nad pitanjima je da li za to imaju snage ili su već prihvatili nesreću kao svoju sudbinu - kazao je Marčeta.

Predstava je izvedena uz poštovanje svih propisanih epidemioloških mjera. U sklopu 44. sezone “Bolje pakt nego rat” ovu duo dramu možete gledati svakog četvrtka od oktobra do decembra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana