Театри повукли представе из такмичења на фестивалу у Брчком, а организатори и даље жирирају: Чији глас вриједи више?

Миланка Митрић/агенције
Театри повукли представе из такмичења на фестивалу у Брчком, а организатори и даље жирирају: Чији глас вриједи више?

БАЊАЛУКА - Умјетност је ту да буде дио свакодневице, да уздиже, али и да подиже, да подиже глас, да се побуни тамо гдје треба, да води, да покреће свјетове. Да подиже глас и тамо гдје је средина отрована и да покрене питања.

Нека велика питања која је позоришна умјетност покренула постављена су на овогодишњим 38. Сусретима позоришта/казалишта у Брчком, гдје су глумци и режисери из свих позоришта повукли представе из такмичења због одлуке организатора да један од чланова жирија буде глумац Бранислав Лечић.

Коме је намијењен фестивал у Брчком? Наравно, умјетници играју за публику, али чему форсирање такмичарског карактера фестивала тамо гдје су сва позоришта изузела представе из такмичења? Јесу ли гласови свих умјетника који не желе да их једна особа жирира безвриједни наспрам те особе? Ко их слуша? Чији глас вриједи више?

Након што је прошлог петка "Атеље 212" из Београда, чија глумачка екипа је тада одиграла представу "64", повукао свој комад из такмичарске конкуренције након сазнања да је Лечић један од чланова жирија, њиховим стопама кренули су и други учесници - БНП Зеница, Сатиричко казалиште "Керемпух", ХНК Сплит и Народно позориште Сарајево, Београдско драмско позориште и на самом крају Народно позориште Републике Српске, чија представа "Дервиш и смрт" је била јуче на програму.

Све представе су игране, осим комада Београдског драмског позоришта "Зелена чоја Монтенегра" који није изведен због болести глумаца.

- Будући да се ради о једном од најважнијих позоришних дешавања у региону, сигурни смо да ће организација сљедећег фестивала проћи у најбољем реду, да ће сусрети у Брчком поново постати сигуран простор за све умјетнике који позориште стварају, простор унутар којег се о својим умјетницима и својој публици брине и односи са уважавањем, те да ћемо се поново сусрести у пријатнијој атмосфери - стоји у саопштењу Народног позоришта Републике Српске које потписује в. д. директора Дијана Грбић.

Дешавања на фестивалу изазвала су различите реакције глумаца и режисера, а директор 38. Сусрета позоришта/казалишта Јаков Амиџић и даље тврди да је све регуларно јер су, како он каже, представе ипак одигране и биће жириране, а у жирију су преостала два члана - Бранислав Лечић и Роберт Рапоња.

- Позоришта нису одустала, али нама једноставно то није ни битно, јер нама је битно да су представе одигране. Жири ће одрадити свој посао, а они који хтједну прихватити награде, прихватиће је. Фестивал ради свој посао - казао је Амиџић за "Глас Српске" и негирао све и једно јавно повлачење представа из такмичарског дијела фестивала.

У жирију, осим поменутих, био је и Алмир Имширевић, о чијој оставци на мјесто члана жирија организација и дирекција фестивала није обавијестила јавност.

- Дајем оставку, јер сам био изложен Вашем непрофесионалном и неетичком односу, те огромном притиску који трпим због Ваших погрешних одлука и још страшнијих потеза, којима сте увриједили моје колегинице, колеге, бројне позоришне људе - навео је Имширевић.

Шербеџија

Ова смотра требало је да буде затворена вечерас додјелом награда и концертом Радета Шербеџије у част побједника.

- Жао ми је због људи и имена које знам и због оних које и не знам. Жао ми је због публике која све то згранута слуша и прати. Жао ми је жена које у одбрану свога достојанства трпе по ко зна који пу­т неукусне коментаре и које су изложене насиљу једнога патријархалнога свијета, чак и на обичним прес-конференцијама. То да их се савршено не тиче "ко је кога кад, ко је коме и шта је међу вама чему шта" подсјећају на ријечи Букаре из "Представе Хамлета из Мрдуше Доње" и опасан су и бруталан израз који не доликује људима који се баве умјетношћу - написао је сам Шербеџија осврћући се на раније потезе организатора фестивала и на цјелокупну ситуацију и додао да ће концерт одржати искључиво због публике.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана