Teatri povukli predstave iz takmičenja na festivalu u Brčkom, a organizatori i dalje žiriraju: Čiji glas vrijedi više?

Milanka Mitrić/agencije
Teatri povukli predstave iz takmičenja na festivalu u Brčkom, a organizatori i dalje žiriraju: Čiji glas vrijedi više?

BANjALUKA - Umjetnost je tu da bude dio svakodnevice, da uzdiže, ali i da podiže, da podiže glas, da se pobuni tamo gdje treba, da vodi, da pokreće svjetove. Da podiže glas i tamo gdje je sredina otrovana i da pokrene pitanja.

Neka velika pitanja koja je pozorišna umjetnost pokrenula postavljena su na ovogodišnjim 38. Susretima pozorišta/kazališta u Brčkom, gdje su glumci i režiseri iz svih pozorišta povukli predstave iz takmičenja zbog odluke organizatora da jedan od članova žirija bude glumac Branislav Lečić.

Kome je namijenjen festival u Brčkom? Naravno, umjetnici igraju za publiku, ali čemu forsiranje takmičarskog karaktera festivala tamo gdje su sva pozorišta izuzela predstave iz takmičenja? Jesu li glasovi svih umjetnika koji ne žele da ih jedna osoba žirira bezvrijedni naspram te osobe? Ko ih sluša? Čiji glas vrijedi više?

Nakon što je prošlog petka "Atelje 212" iz Beograda, čija glumačka ekipa je tada odigrala predstavu "64", povukao svoj komad iz takmičarske konkurencije nakon saznanja da je Lečić jedan od članova žirija, njihovim stopama krenuli su i drugi učesnici - BNP Zenica, Satiričko kazalište "Kerempuh", HNK Split i Narodno pozorište Sarajevo, Beogradsko dramsko pozorište i na samom kraju Narodno pozorište Republike Srpske, čija predstava "Derviš i smrt" je bila juče na programu.

Sve predstave su igrane, osim komada Beogradskog dramskog pozorišta "Zelena čoja Montenegra" koji nije izveden zbog bolesti glumaca.

- Budući da se radi o jednom od najvažnijih pozorišnih dešavanja u regionu, sigurni smo da će organizacija sljedećeg festivala proći u najboljem redu, da će susreti u Brčkom ponovo postati siguran prostor za sve umjetnike koji pozorište stvaraju, prostor unutar kojeg se o svojim umjetnicima i svojoj publici brine i odnosi sa uvažavanjem, te da ćemo se ponovo susresti u prijatnijoj atmosferi - stoji u saopštenju Narodnog pozorišta Republike Srpske koje potpisuje v. d. direktora Dijana Grbić.

Dešavanja na festivalu izazvala su različite reakcije glumaca i režisera, a direktor 38. Susreta pozorišta/kazališta Jakov Amidžić i dalje tvrdi da je sve regularno jer su, kako on kaže, predstave ipak odigrane i biće žirirane, a u žiriju su preostala dva člana - Branislav Lečić i Robert Raponja.

- Pozorišta nisu odustala, ali nama jednostavno to nije ni bitno, jer nama je bitno da su predstave odigrane. Žiri će odraditi svoj posao, a oni koji htjednu prihvatiti nagrade, prihvatiće je. Festival radi svoj posao - kazao je Amidžić za "Glas Srpske" i negirao sve i jedno javno povlačenje predstava iz takmičarskog dijela festivala.

U žiriju, osim pomenutih, bio je i Almir Imširević, o čijoj ostavci na mjesto člana žirija organizacija i direkcija festivala nije obavijestila javnost.

- Dajem ostavku, jer sam bio izložen Vašem neprofesionalnom i neetičkom odnosu, te ogromnom pritisku koji trpim zbog Vaših pogrešnih odluka i još strašnijih poteza, kojima ste uvrijedili moje koleginice, kolege, brojne pozorišne ljude - naveo je Imširević.

Šerbedžija

Ova smotra trebalo je da bude zatvorena večeras dodjelom nagrada i koncertom Radeta Šerbedžije u čast pobjednika.

- Žao mi je zbog ljudi i imena koje znam i zbog onih koje i ne znam. Žao mi je zbog publike koja sve to zgranuta sluša i prati. Žao mi je žena koje u odbranu svoga dostojanstva trpe po ko zna koji pu­t neukusne komentare i koje su izložene nasilju jednoga patrijarhalnoga svijeta, čak i na običnim pres-konferencijama. To da ih se savršeno ne tiče "ko je koga kad, ko je kome i šta je među vama čemu šta" podsjećaju na riječi Bukare iz "Predstave Hamleta iz Mrduše Donje" i opasan su i brutalan izraz koji ne dolikuje ljudima koji se bave umjetnošću - napisao je sam Šerbedžija osvrćući se na ranije poteze organizatora festivala i na cjelokupnu situaciju i dodao da će koncert održati isključivo zbog publike.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana