Све спремно за 13. издање Међународног фестивала глумца “Заплет”: У понуди квалитет и искуство региона

Бранислав Предојевић
Све спремно за 13. издање Међународног фестивала глумца “Заплет”: У понуди квалитет и искуство региона

БАЊАЛУКА - Тринаесто издање Међународног фестивала глумца “Заплет” почиње у понедјељак, 25. октобра, у 20 часова изведбом представе “Мој муж”.

У такмичарском програму фестивала биће изведено укупно пет представа, а осим поменутог комада “Мој муж” у извођењу Југословенског драмског позоришта из Београда, биће изведени и комади “Апликација Воланд” у продукцији Центра за културу Тиват/Шабачко позориште у уторак, “Енигматске варијације” у продукцији ХНК Вараждин у сриједу, “Југославија, моја отаџбина”, копродукцијска представа Позоришта Приједор и Гледалишча Копер у четвртак, “Ако дуго гледаш у понор” у режији Регионалног позориште Нови Пазар у петак, док комад “Бањалука” ГП “Јазавац”, игра ван такмичарске конкуренције и у част награђених затвориће фестивал 30. октобра. 

Љубиша Савановић, глумац, организатор Градског позоришта “Јазавац” и селектор овогодишњег “Заплета”, каже да, без обзира на нормалне или ванредне пандемијске околности, публика од позоришних фестивала тражи само једну ствар.

- Каква год да су времена, публика увијек жели да види исто, добру представу. Тим смо се водили сваке године досад, па и ове. Имамо пет сјајних представа у такмичарској селекцији и затварамо фестивал нашом посљедњом премијерно изведеном представом “Бањалука”. Ове године на фестивалу имамо комаде који су побједници Фестивала дуодраме у Тополи, Позоришних игара у Јајцу и “Стеријиног позорја”, што је важна потврда квалитета - казао је Савановић.

Додао је да је на неки чудан начин актуелна ванредна ситуација погодовала малим фестивалима попут “Заплета”.

- С обзиром на ситуацију са короном, већина позоришта је прошле године улагала у мање продукције, какве одговарају нашем фестивалу, тако да смо имали велики избор добрих представа. Оне које смо видјели као најбоље су у селекцији фестивала. Све се баве различитим темама, актуелним и битним не само за позориште, него и за друштво у којем живимо, тако да очекујем да ће публика уживати свако вече - јасан је селектор “Заплета”.

У уторак, 26. октобра, у 22 часа, почиње и програм “Разговор са глумцем”, а публици у “Јазавцу” то вече представиће се глумица Николина Фригановић. У истом програму и термину наредне двије вечери учествоваће Неле Карајлић и Андрија Кузмановић, што је, према ријечима селектора “Заплета”, наставак размјене позоришног искуства пред публиком.

- Посљедњих година фестивали губе битну ноту, а то је да, поред тога што публици нуде добре представе, буду и мјесто гдје се сусрећу позоришни радници свих профила и размјењују искуства. То је и једна од битних ствари које његујемо на нашем фестивалу - истакао је Савановић.

Нагласио је да је зато и пратећи програм базиран на живом разговору са глумцима из региона.

- Смисао ових разговора је да они подијеле своја искуства са публиком, студентима и свима који су заинтересовани за њихов рад. Улаз на ове програме је слободан. Такође, представићемо и младу сликарку из Бањалуке Весну Антешевић њеном изложбом “Гужвање” - рекао је Савановић.

Објаснио је да сви укључени у овогодишњи “Заплет” вјерују да “несретни” редни број 13, у овом случају фестивалу доноси срећу, јер сви знају колико је труда и љубави уложено у његово одржавање протеклих 12 година.

- Фестивал је годинама растао и више немамо проблем да доведемо и најзначајније позоришне куће, као и најактуелније мање продукције које се играју на најпрестижнијим фестивалима у региону - навео је Савановић и додао да све што ради Градско позориште “Јазавац”, па тако и фестивал “Заплет”, чини Бањалуку градом и да публика тиме добија могућност избора и уживања у што разноврснијим представама.

Жири

Стручни жири овогодишњег фестивала чине Радослав Миленковић, глумац и редитељ, Наташа Иванчевић, глумица и Вида Давидовић, драматург. Жири додјељује награде за најбољу представу, најбољег глумца и глумицу, те за најбољег младог глумца и глумицу. Такође, свако вече публика ће бирати глумца/глумицу вечери. Све представе и програми биће изведени уз посебне мјере заштите: дезинфекцију на улазу, ношење маски за вријеме боравка у позоришту и размак између гледалаца у сали.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана