Sve spremno za 13. izdanje Međunarodnog festivala glumca “Zaplet”: U ponudi kvalitet i iskustvo regiona

Branislav Predojević
Sve spremno za 13. izdanje Međunarodnog festivala glumca “Zaplet”: U ponudi kvalitet i iskustvo regiona

BANjALUKA - Trinaesto izdanje Međunarodnog festivala glumca “Zaplet” počinje u ponedjeljak, 25. oktobra, u 20 časova izvedbom predstave “Moj muž”.

U takmičarskom programu festivala biće izvedeno ukupno pet predstava, a osim pomenutog komada “Moj muž” u izvođenju Jugoslovenskog dramskog pozorišta iz Beograda, biće izvedeni i komadi “Aplikacija Voland” u produkciji Centra za kulturu Tivat/Šabačko pozorište u utorak, “Enigmatske varijacije” u produkciji HNK Varaždin u srijedu, “Jugoslavija, moja otadžbina”, koprodukcijska predstava Pozorišta Prijedor i Gledališča Koper u četvrtak, “Ako dugo gledaš u ponor” u režiji Regionalnog pozorište Novi Pazar u petak, dok komad “Banjaluka” GP “Jazavac”, igra van takmičarske konkurencije i u čast nagrađenih zatvoriće festival 30. oktobra. 

Ljubiša Savanović, glumac, organizator Gradskog pozorišta “Jazavac” i selektor ovogodišnjeg “Zapleta”, kaže da, bez obzira na normalne ili vanredne pandemijske okolnosti, publika od pozorišnih festivala traži samo jednu stvar.

- Kakva god da su vremena, publika uvijek želi da vidi isto, dobru predstavu. Tim smo se vodili svake godine dosad, pa i ove. Imamo pet sjajnih predstava u takmičarskoj selekciji i zatvaramo festival našom posljednjom premijerno izvedenom predstavom “Banjaluka”. Ove godine na festivalu imamo komade koji su pobjednici Festivala duodrame u Topoli, Pozorišnih igara u Jajcu i “Sterijinog pozorja”, što je važna potvrda kvaliteta - kazao je Savanović.

Dodao je da je na neki čudan način aktuelna vanredna situacija pogodovala malim festivalima poput “Zapleta”.

- S obzirom na situaciju sa koronom, većina pozorišta je prošle godine ulagala u manje produkcije, kakve odgovaraju našem festivalu, tako da smo imali veliki izbor dobrih predstava. One koje smo vidjeli kao najbolje su u selekciji festivala. Sve se bave različitim temama, aktuelnim i bitnim ne samo za pozorište, nego i za društvo u kojem živimo, tako da očekujem da će publika uživati svako veče - jasan je selektor “Zapleta”.

U utorak, 26. oktobra, u 22 časa, počinje i program “Razgovor sa glumcem”, a publici u “Jazavcu” to veče predstaviće se glumica Nikolina Friganović. U istom programu i terminu naredne dvije večeri učestvovaće Nele Karajlić i Andrija Kuzmanović, što je, prema riječima selektora “Zapleta”, nastavak razmjene pozorišnog iskustva pred publikom.

- Posljednjih godina festivali gube bitnu notu, a to je da, pored toga što publici nude dobre predstave, budu i mjesto gdje se susreću pozorišni radnici svih profila i razmjenjuju iskustva. To je i jedna od bitnih stvari koje njegujemo na našem festivalu - istakao je Savanović.

Naglasio je da je zato i prateći program baziran na živom razgovoru sa glumcima iz regiona.

- Smisao ovih razgovora je da oni podijele svoja iskustva sa publikom, studentima i svima koji su zainteresovani za njihov rad. Ulaz na ove programe je slobodan. Takođe, predstavićemo i mladu slikarku iz Banjaluke Vesnu Antešević njenom izložbom “Gužvanje” - rekao je Savanović.

Objasnio je da svi uključeni u ovogodišnji “Zaplet” vjeruju da “nesretni” redni broj 13, u ovom slučaju festivalu donosi sreću, jer svi znaju koliko je truda i ljubavi uloženo u njegovo održavanje proteklih 12 godina.

- Festival je godinama rastao i više nemamo problem da dovedemo i najznačajnije pozorišne kuće, kao i najaktuelnije manje produkcije koje se igraju na najprestižnijim festivalima u regionu - naveo je Savanović i dodao da sve što radi Gradsko pozorište “Jazavac”, pa tako i festival “Zaplet”, čini Banjaluku gradom i da publika time dobija mogućnost izbora i uživanja u što raznovrsnijim predstavama.

Žiri

Stručni žiri ovogodišnjeg festivala čine Radoslav Milenković, glumac i reditelj, Nataša Ivančević, glumica i Vida Davidović, dramaturg. Žiri dodjeljuje nagrade za najbolju predstavu, najboljeg glumca i glumicu, te za najboljeg mladog glumca i glumicu. Takođe, svako veče publika će birati glumca/glumicu večeri. Sve predstave i programi biće izvedeni uz posebne mjere zaštite: dezinfekciju na ulazu, nošenje maski za vrijeme boravka u pozorištu i razmak između gledalaca u sali.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana