Сусрети казалишта/позоришта у Брчком у сјени повлачења и отказивања учешћа: Лечић остаје у жирију, упркос бојкоту

Миланка Митрић/агенције
Сусрети казалишта/позоришта у Брчком у сјени повлачења и отказивања учешћа: Лечић остаје у жирију, упркос бојкоту

БАЊАЛУКА - Једна од познатијих и значајнијих театарских манифестација Сусрети казалишта/позоришта, који су прије неколико дана почели у Брчком, ове године реализују се по 38. пут, са најављеним учешћем театара из регије, који су требали да одиграју осам представа.

Након што је “Атеље 212” из Београда, чија глумачка екипа је у петак одиграла представу “64”, повукао свој комад из такмичарске конкуренције након сазнања да је један од чланова жирија глумац Бранислав Лечић, њиховим стопама кренули су и други, изузимајући учешће са фестивала.

- Из разлога што се поменути члан жирија активно укључио у поделу медија у Србији на подобне и неподобне, константно и посвећено бавећи се у, за њега, подобним медијима, искључиво иживљавањем, злостављањем и у сваком смислу малтретирањем наше колегинице Данијеле Штајнфелд, не можемо га сматрати ни на који начин особом која може да оцењује наш рад, нити то желимо да дозволимо - назначено је у прогласу екипе представе “64”, рађене по тексту Тене Штивичић, а у режији Алисе Стојановић.

Након тога, режисер Кокан Младеновић и аутор Дарко Цвијетић, чија представа “Шиндлеров лифт”, рађена по Цвијетићевом роману је такође била у конкуренцији, најавио је да се повлаче из учешћа на фестивалу и из разматрања за награду.

- Бранислав Лечић није осуђен по оптужбама за силовање наше колегинице Данијеле Штајнфелд, али је све у вези с тим случајем ставило, у најмању руку, огромну моралну хипотеку над његов лични и уметнички интегритет. Сматрамо да бисмо учествовањем на фестивалу у чијем жирију седи особа оваквог моралног профила постали саучесници у претварању недопустивог у допустиво, неморалног у морално и да бисмо се наругали траумираним ликовима из сопствене представе - записао је Кокан Младеновић у објави на свом “Фејсбук” профилу, коју потписује заједно са Цвијетићем.

“Камерни театар 55”, како је касније објављено, ипак ће да учествује на фестивалу, а саопштење је потписао директор Емир Хаџихафизбеговић.

- Задња догађања око учешћа Бранислава Лечића у жирију фестивала, реакција управе “Атељеа 212”, реакције редитеља и писца наше велике и сјајне представе “Шиндлеров лифт”, Кокана Младеновића и Дарка Цвијетића, као и разговор свих учесника у представи заједно са директором театра, као епилог получили су нашу одлуку да свакако представу на фестивалу одиграмо - наводи се у саопштењу.

Објавом коју потписују режисерка Селма Спахић, драматуршкиња Емина Омеровић, сценографкиња Мирна Лер и костимографкиња Лејла Хоџић, Босанског народног позоришта Зеница, најављено је повлачење учешћа представе “Седам страхова” са фестивала, као и разматрање за награду.

- Недопустив је начин на који представници фестивала настоје да одбране своје одлуке те дискредитују наше колегинице и колеге из “Атељеа 212”, као и цијели покрет којим се жели искоријенити пракса сексуалног узнемиравања и насиља, између осталог, и у нашој бранши. Недопустив је и тон осврта на представу “64” објављен на званичној страници фестивала који сексуално злостављање именује као “ко је кога кад”. Осјећамо потребу да реагујемо у заштиту бх. театарског простора, у којем је дошло вријеме да мачистичке и мизогине праксе једноставно престану. Важно нам је да знате да постоји велики број умјетница које ће им се успротивити. Читав један дио наше представе посвећен је теми насиља над женама и када бисмо ћутале над оваквим понижавањем жена и женског наратива обесмислиле бисмо наш рад - стоји у саопштењу.

Према ријечима директора Сусрета казалишта/позоришта у Брчком Јакова Амиџића програм фестивала биће реализован по плану.

 - Своје учешће отказало је Београдско драмско позориште јер су им четири глумца обољела од короне. Камерни театар 55 није отказао, такође, ни БНП Зеница. Вијест о отказивању објавила је редитељка, која је то себи узела за право. Они су најавили да можда неће хтјети узети награде – рекао је за “Глас Српске” Амиџић.

Он је додао да постоје правила којих намјеравају да се придржавају.

- Ми смо озбиљна институција, и кад кренемо са једним правилима, завршимо их. Не можемо их мијењати у току фестивала - додао је он.

Током јучерашњег дана, на званичној страници Сусрета казалишта/позоришта у Брчком, објављено је саопштење Сатиричког казалишта “Керемпух”, које је потписао директор театра Роман Шушковић Стипановић. У објави је наведено да су представу “Дариан, хрватски краљ самопомоћи” у режији Крешимира  Доленчића одиграли из поштовања према публици те да иступају из службене конкуренције фестивала.

На програму фестивала је и комад Народног позоришта Републике Српске “Дервиш и смрт”, у режији Дејана Пројковског, који би требало да буде одигран у четвртак, а ова позоришна смотра требало би да буде затворена у петак, за када је планиран наступ Раде Шербеџије.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана