Susreti kazališta/pozorišta u Brčkom u sjeni povlačenja i otkazivanja učešća: Lečić ostaje u žiriju, uprkos bojkotu

Milanka Mitrić/agencije
Susreti kazališta/pozorišta u Brčkom u sjeni povlačenja i otkazivanja učešća: Lečić ostaje u žiriju, uprkos bojkotu

BANjALUKA - Jedna od poznatijih i značajnijih teatarskih manifestacija Susreti kazališta/pozorišta, koji su prije nekoliko dana počeli u Brčkom, ove godine realizuju se po 38. put, sa najavljenim učešćem teatara iz regije, koji su trebali da odigraju osam predstava.

Nakon što je “Atelje 212” iz Beograda, čija glumačka ekipa je u petak odigrala predstavu “64”, povukao svoj komad iz takmičarske konkurencije nakon saznanja da je jedan od članova žirija glumac Branislav Lečić, njihovim stopama krenuli su i drugi, izuzimajući učešće sa festivala.

- Iz razloga što se pomenuti član žirija aktivno uključio u podelu medija u Srbiji na podobne i nepodobne, konstantno i posvećeno baveći se u, za njega, podobnim medijima, isključivo iživljavanjem, zlostavljanjem i u svakom smislu maltretiranjem naše koleginice Danijele Štajnfeld, ne možemo ga smatrati ni na koji način osobom koja može da ocenjuje naš rad, niti to želimo da dozvolimo - naznačeno je u proglasu ekipe predstave “64”, rađene po tekstu Tene Štivičić, a u režiji Alise Stojanović.

Nakon toga, režiser Kokan Mladenović i autor Darko Cvijetić, čija predstava “Šindlerov lift”, rađena po Cvijetićevom romanu je takođe bila u konkurenciji, najavio je da se povlače iz učešća na festivalu i iz razmatranja za nagradu.

- Branislav Lečić nije osuđen po optužbama za silovanje naše koleginice Danijele Štajnfeld, ali je sve u vezi s tim slučajem stavilo, u najmanju ruku, ogromnu moralnu hipoteku nad njegov lični i umetnički integritet. Smatramo da bismo učestvovanjem na festivalu u čijem žiriju sedi osoba ovakvog moralnog profila postali saučesnici u pretvaranju nedopustivog u dopustivo, nemoralnog u moralno i da bismo se narugali traumiranim likovima iz sopstvene predstave - zapisao je Kokan Mladenović u objavi na svom “Fejsbuk” profilu, koju potpisuje zajedno sa Cvijetićem.

“Kamerni teatar 55”, kako je kasnije objavljeno, ipak će da učestvuje na festivalu, a saopštenje je potpisao direktor Emir Hadžihafizbegović.

- Zadnja događanja oko učešća Branislava Lečića u žiriju festivala, reakcija uprave “Ateljea 212”, reakcije reditelja i pisca naše velike i sjajne predstave “Šindlerov lift”, Kokana Mladenovića i Darka Cvijetića, kao i razgovor svih učesnika u predstavi zajedno sa direktorom teatra, kao epilog polučili su našu odluku da svakako predstavu na festivalu odigramo - navodi se u saopštenju.

Objavom koju potpisuju režiserka Selma Spahić, dramaturškinja Emina Omerović, scenografkinja Mirna Ler i kostimografkinja Lejla Hodžić, Bosanskog narodnog pozorišta Zenica, najavljeno je povlačenje učešća predstave “Sedam strahova” sa festivala, kao i razmatranje za nagradu.

- Nedopustiv je način na koji predstavnici festivala nastoje da odbrane svoje odluke te diskredituju naše koleginice i kolege iz “Ateljea 212”, kao i cijeli pokret kojim se želi iskorijeniti praksa seksualnog uznemiravanja i nasilja, između ostalog, i u našoj branši. Nedopustiv je i ton osvrta na predstavu “64” objavljen na zvaničnoj stranici festivala koji seksualno zlostavljanje imenuje kao “ko je koga kad”. Osjećamo potrebu da reagujemo u zaštitu bh. teatarskog prostora, u kojem je došlo vrijeme da mačističke i mizogine prakse jednostavno prestanu. Važno nam je da znate da postoji veliki broj umjetnica koje će im se usprotiviti. Čitav jedan dio naše predstave posvećen je temi nasilja nad ženama i kada bismo ćutale nad ovakvim ponižavanjem žena i ženskog narativa obesmislile bismo naš rad - stoji u saopštenju.

Prema riječima direktora Susreta kazališta/pozorišta u Brčkom Jakova Amidžića program festivala biće realizovan po planu.

 - Svoje učešće otkazalo je Beogradsko dramsko pozorište jer su im četiri glumca oboljela od korone. Kamerni teatar 55 nije otkazao, takođe, ni BNP Zenica. Vijest o otkazivanju objavila je rediteljka, koja je to sebi uzela za pravo. Oni su najavili da možda neće htjeti uzeti nagrade – rekao je za “Glas Srpske” Amidžić.

On je dodao da postoje pravila kojih namjeravaju da se pridržavaju.

- Mi smo ozbiljna institucija, i kad krenemo sa jednim pravilima, završimo ih. Ne možemo ih mijenjati u toku festivala - dodao je on.

Tokom jučerašnjeg dana, na zvaničnoj stranici Susreta kazališta/pozorišta u Brčkom, objavljeno je saopštenje Satiričkog kazališta “Kerempuh”, koje je potpisao direktor teatra Roman Šušković Stipanović. U objavi je navedeno da su predstavu “Darian, hrvatski kralj samopomoći” u režiji Krešimira  Dolenčića odigrali iz poštovanja prema publici te da istupaju iz službene konkurencije festivala.

Na programu festivala je i komad Narodnog pozorišta Republike Srpske “Derviš i smrt”, u režiji Dejana Projkovskog, koji bi trebalo da bude odigran u četvrtak, a ova pozorišna smotra trebalo bi da bude zatvorena u petak, za kada je planiran nastup Rade Šerbedžije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana