Расписан конкурс за 23. "Лут фест"

Срна
Foto: принтскрин

ИСТОЧНО САРАЈЕВО - Конкурс за 23. Међународни фестивал професионалних луткарских позоришта за дјецу "Лут фест" је отворен и трајаће до 20. марта.

"Ове године Лут фест требало би да буде одржан од 26. до 30. септембра у Источном Сарајеву, под мотом Дијете и лутка", рекао је данас Срни директор и селектор фестивала Витомир Митрић.

Луткарско позорише, истакао је, има веома значајну улогу у дјетињству јер дијете треба да прође кроз све етапе културног развоја човјека - од мита, басне и бајке преко фолклора до интелектуалних садржаја.

"Лутка повезује готово сва подручја важна за развој дјетета - покрет, говор, разумијевање и контакт са околином", навео је Митрић.

Према његовим ријечима, лутка код дјетета подстиче машту и стваралачку потребу, двије најважније одреднице за његов даљи развој, те помаже дјетету да изгради позитивну слику о себи, а уједно доприноси и његовој социјализацији.

"У дјечијој машти свака играчка има душу. Можда управо у томе и лежи одговор на питање зашто дјеца воле лутке и зашто их оне толико очаравају", нагласио је Митрић.

Организатор 23. "Лут феста" је Удружење "Форум театар", чији су циљеви промоција културе, луткарства и позоришта за дјецу из цијелог свијета, стварање јединственог културног простора, али и очување културног идентитета, традиције и културне баштине.

Међународни фестивал луткарских позоришта за дјецу "Лут фест доприноси промоцији и популаризацији луткарства, чинећи га доступнијим дјеци свих узраста, стварајући основ за умјетничко образовање и естетско уживање.

Посебно је значајан за развој културе и промоцију града Источног Сарајева, кога је поставио на мапу најзначајнијих градова свјетског луткарства.

На фестивалу је до сада учествовало 185 ансамбала из 38 земаља свијета и прилог су историји и антологији свјетског луткарства, што фестивал јасно и недвосмислено именује и карактерише као једну од најзначајних позоришних манифестација за дјецу у БиХ.

Изложбе, радионице, предавања, промоције и остали фестивалски програми доприносе значају фестивала у свјетским оквирима луткарске умјетности.

Више информација о конкурсу и начину пријављивања налази се на сајту www.lutfest.com.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана