Raspisan konkurs za 23. "Lut fest"

Srna
Foto: printskrin

ISTOČNO SARAJEVO - Konkurs za 23. Međunarodni festival profesionalnih lutkarskih pozorišta za djecu "Lut fest" je otvoren i trajaće do 20. marta.

"Ove godine Lut fest trebalo bi da bude održan od 26. do 30. septembra u Istočnom Sarajevu, pod motom Dijete i lutka", rekao je danas Srni direktor i selektor festivala Vitomir Mitrić.

Lutkarsko pozoriše, istakao je, ima veoma značajnu ulogu u djetinjstvu jer dijete treba da prođe kroz sve etape kulturnog razvoja čovjeka - od mita, basne i bajke preko folklora do intelektualnih sadržaja.

"Lutka povezuje gotovo sva područja važna za razvoj djeteta - pokret, govor, razumijevanje i kontakt sa okolinom", naveo je Mitrić.

Prema njegovim riječima, lutka kod djeteta podstiče maštu i stvaralačku potrebu, dvije najvažnije odrednice za njegov dalji razvoj, te pomaže djetetu da izgradi pozitivnu sliku o sebi, a ujedno doprinosi i njegovoj socijalizaciji.

"U dječijoj mašti svaka igračka ima dušu. Možda upravo u tome i leži odgovor na pitanje zašto djeca vole lutke i zašto ih one toliko očaravaju", naglasio je Mitrić.

Organizator 23. "Lut festa" je Udruženje "Forum teatar", čiji su ciljevi promocija kulture, lutkarstva i pozorišta za djecu iz cijelog svijeta, stvaranje jedinstvenog kulturnog prostora, ali i očuvanje kulturnog identiteta, tradicije i kulturne baštine.

Međunarodni festival lutkarskih pozorišta za djecu "Lut fest doprinosi promociji i popularizaciji lutkarstva, čineći ga dostupnijim djeci svih uzrasta, stvarajući osnov za umjetničko obrazovanje i estetsko uživanje.

Posebno je značajan za razvoj kulture i promociju grada Istočnog Sarajeva, koga je postavio na mapu najznačajnijih gradova svjetskog lutkarstva.

Na festivalu je do sada učestvovalo 185 ansambala iz 38 zemalja svijeta i prilog su istoriji i antologiji svjetskog lutkarstva, što festival jasno i nedvosmisleno imenuje i karakteriše kao jednu od najznačajnih pozorišnih manifestacija za djecu u BiH.

Izložbe, radionice, predavanja, promocije i ostali festivalski programi doprinose značaju festivala u svjetskim okvirima lutkarske umjetnosti.

Više informacija o konkursu i načinu prijavljivanja nalazi se na sajtu www.lutfest.com.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana