“Пуковник птица” обиљежила треће вече Театар феста

И.Б.
“Пуковник птица” обиљежила треће вече Театар феста

БАЊАЛУКА - Представа „Пуковник птица” Градског позоришта Подгорица, у режији Марка Манојловића, одиграна је вечерас у Народном позоришту Републике Српске у Бањалуци у оквиру 23. Театар феста „Петар Кочић”.

Бањалучка публика је уживала у сајној изведби црногорских глумаца које је наградила громогласним аплаузима.

Комад је рађен по дјелу бугарског писца Христа Бојчева, који је давне 1997. године у конкуренцији од 400 текстова, одлуком Британског савјета, проглашен најбољим европским комадом.

Дјело је прожето хуманизмом, а у првом плану је човјекова потреба за смислом. Бојчев у овом трагикомичном комаду нуди прегршт луцидних ситуација које расвјетљавају карактеристике менталитета народа Балкана којима се често подсмијавамо. Уз много хумора и горког апсурда, седам ликова у овој представи тражи смисао у свијету балканског реализма. Радња прати људе, болеснике, који су се окупили у једном манастиру гдје су формирали своју војску с жељом да прогласе своју државу.

Представа подстиче гледаоце на размишљање, неке је насмијала а друге је пак расплакала али свима је послала поруку да су чуда могућа. Указала нам је да треба да вјерујемо у своје идеје.

У представи су глумили Емир Ћатовић, Симо Требјешаним, Јелена Симић, Милош Пејовић, Горан Славнић, Горан Вујовић, те Бранка Фемић Шћекић.

Представа „Пуковник птица” је такмичарског карактера, а Театар фест се наставља сутра када ће бити изведена представа „Крекетање” Народног позоришта Тузла.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана