“Pukovnik ptica” obilježila treće veče Teatar festa

I.B.
“Pukovnik ptica” obilježila treće veče Teatar festa

BANjALUKA - Predstava „Pukovnik ptica” Gradskog pozorišta Podgorica, u režiji Marka Manojlovića, odigrana je večeras u Narodnom pozorištu Republike Srpske u Banjaluci u okviru 23. Teatar festa „Petar Kočić”.

Banjalučka publika je uživala u sajnoj izvedbi crnogorskih glumaca koje je nagradila gromoglasnim aplauzima.

Komad je rađen po djelu bugarskog pisca Hrista Bojčeva, koji je davne 1997. godine u konkurenciji od 400 tekstova, odlukom Britanskog savjeta, proglašen najboljim evropskim komadom.

Djelo je prožeto humanizmom, a u prvom planu je čovjekova potreba za smislom. Bojčev u ovom tragikomičnom komadu nudi pregršt lucidnih situacija koje rasvjetljavaju karakteristike mentaliteta naroda Balkana kojima se često podsmijavamo. Uz mnogo humora i gorkog apsurda, sedam likova u ovoj predstavi traži smisao u svijetu balkanskog realizma. Radnja prati ljude, bolesnike, koji su se okupili u jednom manastiru gdje su formirali svoju vojsku s željom da proglase svoju državu.

Predstava podstiče gledaoce na razmišljanje, neke je nasmijala a druge je pak rasplakala ali svima je poslala poruku da su čuda moguća. Ukazala nam je da treba da vjerujemo u svoje ideje.

U predstavi su glumili Emir Ćatović, Simo Trebješanim, Jelena Simić, Miloš Pejović, Goran Slavnić, Goran Vujović, te Branka Femić Šćekić.

Predstava „Pukovnik ptica” je takmičarskog karaktera, a Teatar fest se nastavlja sutra kada će biti izvedena predstava „Kreketanje” Narodnog pozorišta Tuzla.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana