Први Позоришни академски фестивал ПАФ од 4. до 6. јуна: Умјетничка младост региона у Бањалуци

Илијана Божић
Први Позоришни академски фестивал ПАФ од 4. до 6. јуна: Умјетничка младост региона у Бањалуци

БАЊАЛУКА - Први Позоришни академски фестивал ПАФ, који ће окупити студенте драмских умјетности академија и факултета из региона, биће одржан од 4. до 6. јуна на Љетној сцени Академије умјетности, те сценама Народног позоришта РС, Дјечијег позоришта РС и Градског позоришта “Јазавац” у Бањалуци.

Организатори ове манифестације, на којој ће студенти имати прилику да размијене знања и искуства, су Академија умјетности Универзитета у Бањалуци и Центар за визуелну умјетност уз подршку поменутих позоришних кућа на чијим сценама ће бити одигране представе.

Асистент на Академији умјетности и представник Центра за визуелну умјетност Соња Ђурић истакла је да на овом фестивалу раде од децембра прошле године.

- ПАФ ће бити такмичарског карактера, тако да ће бањалучка публика од 4. до 6. јуна имати прилику да ужива у осам фантастичних представа са факултета и академија драмских и сродних умјетности из региона - рекла је она.

Истакла је да ће првог фестивалског дана бити одигране представе “Персона” Факултета уметности Приштина Звечан и “Мелодија” Факултета драмских уметности у Београду.

- Другог дана публика ће уживати у комадима “Прослава” Академије уметности у Новом Саду, те “Ревизор” Академије уметности у Београду, а трећи дан је резервисан за представе “Психоза у 4 и 48” Академије сценских умјетности у Сарајеву, те комад “Психотерапија” Факултета савремених уметности у Београду - објаснила је Ђурићева.

Нагласила је да је циљ промоција и афирмација домаћих позоришних талената, те савременог домаћег драмског текста и едукација. ПАФ ће бити завршен 6. јуна на Љетној сцени Академије умјетности, када нас очекује представа “Дјеца сунца” у продукцији Академије умјетности, коју ће студенти одиграти у част награђенима. Потом слиједи концерт џез састава “Комбајн квартет” и ПАФ афтер парти.

Декан Академије умјетности Драгана Пурковић Мацан је истакла да је ово прави празник позоришне умјетности у Бањалуци и РС.

- Мислим да смо као средина сазрели за овако нешто, јер нам је заиста недостајао фестивал студената драмских умјетности. У мени је та идеја тињала годинама и сматрала сам да на тај начин треба да афирмишемо будуће глумце, редитеље и све који стварају представу - казала је Пурковић Мацан.

Нагласила је да ће на ПАФ у Бањалуку доћи 80 студената и професора драмских умјетности.

- Селекција коју смо направили је врхунска. Жири ће чинити професор глуме Велимир Бланић, глумац Дјечијег позоришта РС Душко Мазалица и глумица Народног позоришта РС Ања Илић - рекла је Пурковић Мацан и додала да су подршку колега који се баве позоришном умјетношћу добили, а да би им била значајна и подршка институција.

Глумац и представник Градског позоришта “Јазавац” Љубиша Савановић изразио је задовољство што је Бањалука дошла до тога да се све позоришне куће, заједно са Академијом, нађу у једном пројекту.

- Прије двије, пет или десет година то је било немогуће. Међутим, када у Академији и у позоришту добијете људе који су у свом послу остварени и знају шта раде, онда настају фестивали који ће отворити нова врата, прије свега студентима, онима који су домаћини и онима који долазе - истакао је Савановић.

Нагласио је да је управо то најдрагоцјенија ствар, те да је срећан што ће младе колеге имати прилику да Бањалуку и Српску представе у најљепшем свјетлу.

Директорица Народног позоришта РС Дијана Грбић је истакла да је овај фестивал од огромног значаја за људе који се баве умјетношћу.

- Знам колико је за нас док смо студирали било значајно “Стеријино позорје” на којем смо гостовали, тако да, када је Драгана предложила ову идеју, сви смо били радосни - поручила је она.

Улаз на све садржаје и представе на ПАФ-у је бесплатан.

Ревијални програм

Соња Ђурић је истакла да ће у оквиру ревијалног програма бити промовисана књига “Драме” чији су аутори свршени и садашњи студенти драматургије Академије умјетности УНИБЛ.

- Организоваћемо и јавно читање драмских текстова наших студената драматургије. Поред тога, предавања ће одржати професори Вида Огњеновић и Дејан Средојевић - рекла је она.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана