Prvi Pozorišni akademski festival PAF od 4. do 6. juna: Umjetnička mladost regiona u Banjaluci

Ilijana Božić
Prvi Pozorišni akademski festival PAF od 4. do 6. juna: Umjetnička mladost regiona u Banjaluci

BANjALUKA - Prvi Pozorišni akademski festival PAF, koji će okupiti studente dramskih umjetnosti akademija i fakulteta iz regiona, biće održan od 4. do 6. juna na Ljetnoj sceni Akademije umjetnosti, te scenama Narodnog pozorišta RS, Dječijeg pozorišta RS i Gradskog pozorišta “Jazavac” u Banjaluci.

Organizatori ove manifestacije, na kojoj će studenti imati priliku da razmijene znanja i iskustva, su Akademija umjetnosti Univerziteta u Banjaluci i Centar za vizuelnu umjetnost uz podršku pomenutih pozorišnih kuća na čijim scenama će biti odigrane predstave.

Asistent na Akademiji umjetnosti i predstavnik Centra za vizuelnu umjetnost Sonja Đurić istakla je da na ovom festivalu rade od decembra prošle godine.

- PAF će biti takmičarskog karaktera, tako da će banjalučka publika od 4. do 6. juna imati priliku da uživa u osam fantastičnih predstava sa fakulteta i akademija dramskih i srodnih umjetnosti iz regiona - rekla je ona.

Istakla je da će prvog festivalskog dana biti odigrane predstave “Persona” Fakulteta umetnosti Priština Zvečan i “Melodija” Fakulteta dramskih umetnosti u Beogradu.

- Drugog dana publika će uživati u komadima “Proslava” Akademije umetnosti u Novom Sadu, te “Revizor” Akademije umetnosti u Beogradu, a treći dan je rezervisan za predstave “Psihoza u 4 i 48” Akademije scenskih umjetnosti u Sarajevu, te komad “Psihoterapija” Fakulteta savremenih umetnosti u Beogradu - objasnila je Đurićeva.

Naglasila je da je cilj promocija i afirmacija domaćih pozorišnih talenata, te savremenog domaćeg dramskog teksta i edukacija. PAF će biti završen 6. juna na Ljetnoj sceni Akademije umjetnosti, kada nas očekuje predstava “Djeca sunca” u produkciji Akademije umjetnosti, koju će studenti odigrati u čast nagrađenima. Potom slijedi koncert džez sastava “Kombajn kvartet” i PAF after parti.

Dekan Akademije umjetnosti Dragana Purković Macan je istakla da je ovo pravi praznik pozorišne umjetnosti u Banjaluci i RS.

- Mislim da smo kao sredina sazreli za ovako nešto, jer nam je zaista nedostajao festival studenata dramskih umjetnosti. U meni je ta ideja tinjala godinama i smatrala sam da na taj način treba da afirmišemo buduće glumce, reditelje i sve koji stvaraju predstavu - kazala je Purković Macan.

Naglasila je da će na PAF u Banjaluku doći 80 studenata i profesora dramskih umjetnosti.

- Selekcija koju smo napravili je vrhunska. Žiri će činiti profesor glume Velimir Blanić, glumac Dječijeg pozorišta RS Duško Mazalica i glumica Narodnog pozorišta RS Anja Ilić - rekla je Purković Macan i dodala da su podršku kolega koji se bave pozorišnom umjetnošću dobili, a da bi im bila značajna i podrška institucija.

Glumac i predstavnik Gradskog pozorišta “Jazavac” Ljubiša Savanović izrazio je zadovoljstvo što je Banjaluka došla do toga da se sve pozorišne kuće, zajedno sa Akademijom, nađu u jednom projektu.

- Prije dvije, pet ili deset godina to je bilo nemoguće. Međutim, kada u Akademiji i u pozorištu dobijete ljude koji su u svom poslu ostvareni i znaju šta rade, onda nastaju festivali koji će otvoriti nova vrata, prije svega studentima, onima koji su domaćini i onima koji dolaze - istakao je Savanović.

Naglasio je da je upravo to najdragocjenija stvar, te da je srećan što će mlade kolege imati priliku da Banjaluku i Srpsku predstave u najljepšem svjetlu.

Direktorica Narodnog pozorišta RS Dijana Grbić je istakla da je ovaj festival od ogromnog značaja za ljude koji se bave umjetnošću.

- Znam koliko je za nas dok smo studirali bilo značajno “Sterijino pozorje” na kojem smo gostovali, tako da, kada je Dragana predložila ovu ideju, svi smo bili radosni - poručila je ona.

Ulaz na sve sadržaje i predstave na PAF-u je besplatan.

Revijalni program

Sonja Đurić je istakla da će u okviru revijalnog programa biti promovisana knjiga “Drame” čiji su autori svršeni i sadašnji studenti dramaturgije Akademije umjetnosti UNIBL.

- Organizovaćemo i javno čitanje dramskih tekstova naših studenata dramaturgije. Pored toga, predavanja će održati profesori Vida Ognjenović i Dejan Sredojević - rekla je ona.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana