Приказан филм “Ждралови лете” поводом Дана побједе над фашизмом

Срна
Приказан филм “Ждралови лете” поводом Дана побједе над фашизмом

ПАЛЕ - Руски филм “Ждралови лете” који говори о тегобама руског војника у рату, приказан је вечерас на Палама поводом обиљежавања 9. маја - Дана побједе над фашизмом.

Директор Кинотеке Републике Српске Сњежан Лаловић рекао је новинарима да је ријеч о совјетском филму из 1957. године који је освојио “Златну палму” на Канском фестивалу.

Лаловић је навео да је филм изазвао велико занимање тадашње публике јер је био другачији од осталих, није био пропагандни филм.

Према његовим ријечима, Кинотека Српске дуги низ година обиљежава Дан побједе над фашизмом и Дан сјећања на велики успјех Црвене армије која је имала пресудну улогу у слому Сила осовине.

Филм је приказан у сали Културног центра, а говори о тегобама руског војника у доба рата и свим негативностима које рат са собом доноси.

Главне улоге тумаче Алексеј Баталов и Татјана Самојлова, док је сценарио написао Виктор Розов на основу своје представе.

Лаловић је рекао да Кинотека у наредном периоду планира доста активности, попут наставка промоције филмова које су направили у протекле двије године, увећање филмског фонда, сређивање архива, сарадње са другим кинотекама, а започете су и припреме за филмски кампус који ће се одржати у октобру.

Он је подсјетио да су недавно потписали споразум са Кинотеком Сјеверне Македоније о заједничким програмима и нада се да ће доћи до реализације.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана