Prikazan film “Ždralovi lete” povodom Dana pobjede nad fašizmom

Srna
Prikazan film “Ždralovi lete” povodom Dana pobjede nad fašizmom

PALE - Ruski film “Ždralovi lete” koji govori o tegobama ruskog vojnika u ratu, prikazan je večeras na Palama povodom obilježavanja 9. maja - Dana pobjede nad fašizmom.

Direktor Kinoteke Republike Srpske Snježan Lalović rekao je novinarima da je riječ o sovjetskom filmu iz 1957. godine koji je osvojio “Zlatnu palmu” na Kanskom festivalu.

Lalović je naveo da je film izazvao veliko zanimanje tadašnje publike jer je bio drugačiji od ostalih, nije bio propagandni film.

Prema njegovim riječima, Kinoteka Srpske dugi niz godina obilježava Dan pobjede nad fašizmom i Dan sjećanja na veliki uspjeh Crvene armije koja je imala presudnu ulogu u slomu Sila osovine.

Film je prikazan u sali Kulturnog centra, a govori o tegobama ruskog vojnika u doba rata i svim negativnostima koje rat sa sobom donosi.

Glavne uloge tumače Aleksej Batalov i Tatjana Samojlova, dok je scenario napisao Viktor Rozov na osnovu svoje predstave.

Lalović je rekao da Kinoteka u narednom periodu planira dosta aktivnosti, poput nastavka promocije filmova koje su napravili u protekle dvije godine, uvećanje filmskog fonda, sređivanje arhiva, saradnje sa drugim kinotekama, a započete su i pripreme za filmski kampus koji će se održati u oktobru.

On je podsjetio da su nedavno potpisali sporazum sa Kinotekom Sjeverne Makedonije o zajedničkim programima i nada se da će doći do realizacije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana