Преминула чувена позоришна режисерка Мира Ерцег

GS
Foto: Arhiva

Позната позоришна режисерка Мира Ерцег преминула је у Берлину у 79. години, потврдио је драмски умјетник Љубивоје Тадић.

Мира Ерцег рођена је 1945. године у Санском Мосту. Завршила је студије у Москви на Државном институту за позоришну умјетност, а живјела је и радила у Источном Берлину, режирала у театрима у Ослу, Дрездену, Антверпену, Есену, Берлину, Сарајеву, Београду, Бањалуци…

– Мирин син, режисер Саша Хавеман, јавио нам је ову тужну вијест. Ово је велики, велики губитак за позоришну умјетност, јер она је оставила истински, дубок траг у свијету театра у некадашњој Југославији, Србији, Њемачкој – рекао је Тадић и додао:

– Мира је урадила антологијске представе, међу којима су и два дјела “Фауста” у Народном позоришту у Београду, била је највећи познавалац Гетеовог дјела. Или, на примјер, комад “Плава Јеврејка” Исака Самоковлије који је режирала у Камерном театру 55 у Сарајеву а који је гостовао у цијелом свијету. Креативна, инвентивна, авангардна, помјерала је границе, а свака сарадња са њом је била незаборавна авантура, преноси Нова.

Датум и мјесто комеморације биће накнадно објављени.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана