Preminula čuvena pozorišna režiserka Mira Erceg

GS
Foto: Arhiva

Poznata pozorišna režiserka Mira Erceg preminula je u Berlinu u 79. godini, potvrdio je dramski umjetnik Ljubivoje Tadić.

Mira Erceg rođena je 1945. godine u Sanskom Mostu. Završila je studije u Moskvi na Državnom institutu za pozorišnu umjetnost, a živjela je i radila u Istočnom Berlinu, režirala u teatrima u Oslu, Drezdenu, Antverpenu, Esenu, Berlinu, Sarajevu, Beogradu, Banjaluci…

– Mirin sin, režiser Saša Haveman, javio nam je ovu tužnu vijest. Ovo je veliki, veliki gubitak za pozorišnu umjetnost, jer ona je ostavila istinski, dubok trag u svijetu teatra u nekadašnjoj Jugoslaviji, Srbiji, Njemačkoj – rekao je Tadić i dodao:

– Mira je uradila antologijske predstave, među kojima su i dva djela “Fausta” u Narodnom pozorištu u Beogradu, bila je najveći poznavalac Geteovog djela. Ili, na primjer, komad “Plava Jevrejka” Isaka Samokovlije koji je režirala u Kamernom teatru 55 u Sarajevu a koji je gostovao u cijelom svijetu. Kreativna, inventivna, avangardna, pomjerala je granice, a svaka saradnja sa njom je bila nezaboravna avantura, prenosi Nova.

Datum i mjesto komemoracije biće naknadno objavljeni.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana