"Ружно паче" премијерно одиграно у Дјечијем позоришту Републике Српске: Драж је скривена у туђој јединствености

Mиланка Митрић
"Ружно паче" премијерно одиграно у Дјечијем позоришту Републике Српске: Драж је скривена у туђој јединствености

БАЊАЛУКА - Мајка ће те вољети и прихватати, без обзира на то што си другачији, једна је од главних порука које са собом носи бајка "Ружно паче", која је у четвртак увече оживљена на сцени Дјечијег позоришта Републике Српске.

 

 

У години у којој обиљежавамо 215 година од рођења и 145 година од смрти Ханса Кристијана Андерсена, на радост најмлађе позоришне публике, нови живот "Ружног пачета", у овом времену и у другачијем облику, донио је значајне поуке за малишане, али и за одрасле.

Овим комадом, у режији Александре Спасојевић, отворена је нова сезона у Дјечијем позоришту РС.

Сцену су красили сјајни костими Монике Мочевић, а сваки тон музике аутора Златана Мирића био је складно спојен са покретима, игром и причом глумаца и њихових ликова овог измаштаног Андерсеновог свијета.

- Публици бих препустила да отвори многа питања. Јасна је и порука и идеја ове представе, а битно је да дјеца и одрасли изађу са неким одговорима, питањима и темама о којима ми говоримо. Ријеч је о суптилној и сензуалној представи - рекла је глумица Свјетлана Андрић, говорећи о раду на овој представи, у којој глуми мајку пачета.

У представи осим Андрићеве глуме и Божана Бијелић, Александар Бланић, Зорана Шуман и Драган Вучић.

- Сви смо различити и јединствени на свој начин, истина, тако нас и уче, али с друге стране мијењају истинитост стварањем и наметањем друштвених шаблона. Како прихватамо себе и друге, колико смо толерантни и отворени према разликама у сваком погледу, одређује и наш животни пут - ријечи су редитељке Александре Спасојевић, о самој основи и значењу овог комада.

За сценски покрет и кореографију, у којој су присутни имали прилику да уживају, и којом су цјелокупан доживљај и идеја приказани, задужен је био Марко Дукић из "Невид театра".

- Било је задовољство радити, имали смо прилику неких двадесетак дана и сигурно ће показати вјештину овог младог ансамбла, који је имао озбиљне задатке, да на најљепши начин постигне и уради све - рекао је Дукић.

Музичар Златан Мирић, који је компоновао музику за овај комад, са Александром Спасојевић сарађивао је већ на неколико представа, а како је истакао, рад на "Ружном пачету" био је најкомплекснији до сада.

- Од свих нумера издвојили смо најбоље, тако да то буде та епоха, да погодимо тај стил. То је био један велики пројекат. Посебно ми је драго, као музичару, да видим своју музику у представи. Посебна ми је част што сам радио са овако дивним и младим људима - навео је Мирић.

Директорица Дјечијег позоришта РС Љиљана Лабовић Маринковић објаснила је да је поносна на глумце и њихов рад на припремању овакве представе, која носи важне поруке.

- Представа носи важну поруку и за дјецу и за родитеље, јер је свако у животу бар једном био ружно паче, односно несхваћен у средини у којој је одрастао или се школовао и сви ми знамо како је то кад си у неком тренутку другачији - навела је она.

"Ружно паче" биће одиграно и овог викенда и то у недјељу, у 11 часова.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана