"Ružno pače" premijerno odigrano u Dječijem pozorištu Republike Srpske: Draž je skrivena u tuđoj jedinstvenosti

Milanka Mitrić
"Ružno pače" premijerno odigrano u Dječijem pozorištu Republike Srpske: Draž je skrivena u tuđoj jedinstvenosti

BANjALUKA - Majka će te voljeti i prihvatati, bez obzira na to što si drugačiji, jedna je od glavnih poruka koje sa sobom nosi bajka "Ružno pače", koja je u četvrtak uveče oživljena na sceni Dječijeg pozorišta Republike Srpske.

 

 

U godini u kojoj obilježavamo 215 godina od rođenja i 145 godina od smrti Hansa Kristijana Andersena, na radost najmlađe pozorišne publike, novi život "Ružnog pačeta", u ovom vremenu i u drugačijem obliku, donio je značajne pouke za mališane, ali i za odrasle.

Ovim komadom, u režiji Aleksandre Spasojević, otvorena je nova sezona u Dječijem pozorištu RS.

Scenu su krasili sjajni kostimi Monike Močević, a svaki ton muzike autora Zlatana Mirića bio je skladno spojen sa pokretima, igrom i pričom glumaca i njihovih likova ovog izmaštanog Andersenovog svijeta.

- Publici bih prepustila da otvori mnoga pitanja. Jasna je i poruka i ideja ove predstave, a bitno je da djeca i odrasli izađu sa nekim odgovorima, pitanjima i temama o kojima mi govorimo. Riječ je o suptilnoj i senzualnoj predstavi - rekla je glumica Svjetlana Andrić, govoreći o radu na ovoj predstavi, u kojoj glumi majku pačeta.

U predstavi osim Andrićeve glume i Božana Bijelić, Aleksandar Blanić, Zorana Šuman i Dragan Vučić.

- Svi smo različiti i jedinstveni na svoj način, istina, tako nas i uče, ali s druge strane mijenjaju istinitost stvaranjem i nametanjem društvenih šablona. Kako prihvatamo sebe i druge, koliko smo tolerantni i otvoreni prema razlikama u svakom pogledu, određuje i naš životni put - riječi su rediteljke Aleksandre Spasojević, o samoj osnovi i značenju ovog komada.

Za scenski pokret i koreografiju, u kojoj su prisutni imali priliku da uživaju, i kojom su cjelokupan doživljaj i ideja prikazani, zadužen je bio Marko Dukić iz "Nevid teatra".

- Bilo je zadovoljstvo raditi, imali smo priliku nekih dvadesetak dana i sigurno će pokazati vještinu ovog mladog ansambla, koji je imao ozbiljne zadatke, da na najljepši način postigne i uradi sve - rekao je Dukić.

Muzičar Zlatan Mirić, koji je komponovao muziku za ovaj komad, sa Aleksandrom Spasojević sarađivao je već na nekoliko predstava, a kako je istakao, rad na "Ružnom pačetu" bio je najkompleksniji do sada.

- Od svih numera izdvojili smo najbolje, tako da to bude ta epoha, da pogodimo taj stil. To je bio jedan veliki projekat. Posebno mi je drago, kao muzičaru, da vidim svoju muziku u predstavi. Posebna mi je čast što sam radio sa ovako divnim i mladim ljudima - naveo je Mirić.

Direktorica Dječijeg pozorišta RS Ljiljana Labović Marinković objasnila je da je ponosna na glumce i njihov rad na pripremanju ovakve predstave, koja nosi važne poruke.

- Predstava nosi važnu poruku i za djecu i za roditelje, jer je svako u životu bar jednom bio ružno pače, odnosno neshvaćen u sredini u kojoj je odrastao ili se školovao i svi mi znamo kako je to kad si u nekom trenutku drugačiji - navela je ona.

"Ružno pače" biće odigrano i ovog vikenda i to u nedjelju, u 11 časova.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana