Премијером представе “Лајање на звијезде” почиње трећи “Јуху фест”

Илијана Божић
Премијером представе “Лајање на звијезде” почиње трећи “Јуху фест”

БАЊАЛУКА - Концертом за бебе и премијером представе “Лајање на звијезде” почеће трећи “Јуху фест” - Фестивал за дјецу и породицу који ће окупити малишане и њихове родитеље у Градском позоришту “Јазавац” од 1. до 6. априла.

Планирано је да коцерт за бебе почне 1. априла од 18 часова, а да представа буде одиграна од 20 сати.

Како су саопштили из Градског позоришта “Јазавац”, циљ “Јуху феста” је долазак и анимација великог броја дјеце, предшколаца и основаца, у културну установу на квалитетне програме који су селектовани за њихов узраст.

- Код дјеце предшколског и школског узраста изражен је проблем недовољне социјализације, дјечаци и дјевојчице се све мање крећу, културни аспект је запостављен, а највише времена проводе испред екрана паметних телефона. Психолози указују на тренд раста аутистичне дјеце, повећан број насиља у школама, али и недостатак родитељске пажње -навели су из ГПЈ.

Објаснили су да полазећи од чињеница о данашњем начину живота једне породице и времену које дјеца проводе уз дигиталне уређаје и уз садржаје који су лако доступни, а нису примјерени, сматрају да је вријеме које  проводе са родитељима уз садржаје који су квалитетни и рађени од стране позоришних професионалаца драгоцјено за њихов психички и физички развој.

- Ово је важно због социјализације дјечака и дјевојчица, те утицаја на њихове интелектуалне, когнитивне и емоционалне способности - додали су из ГПЈ.

Током друге вечери “Јуху феста”, 2. априла (уторак), од 18 часова Позориште лутака Мостар за најмлађу публику извешће  представу “Било једном једно јаје” која је намијењена узрасту од три године па надаље. Истог дана планирано је дружење уз бајке од 19 сати, а од 20 часова друштвене игре за тинејџере.

Идућег дана, 3. априла, у 18 часова почеће изведба комада “Змај од спаса” ансамбла Чича Мичиног позоришта. Представа је намијењена малишанима од четири плус. Исте вечери од 19 часова планирано је дружење уз бајке, а од 20 сати друштвене игре за тинејџере.

“Црвенкапина бајка” Градског позоришта “Јазавац” биће одиграна треће фестивалске вечери, 4. априла, у 18 часова, а намијењена је дјечацима и дјевојчицама од четири године па надаље. Као и претходних вечери у већ поменутом термину биће организована дружења уз бајке, а од 20 часова дјеца и родитељи ће моћи да уживају у Јуху квизу за породицу.

Ансамбл “Јазавца” 5. априла од 18 часова извешће представу “Пут по свијету на тротинету”, а потом од 18 сати слиједи дружење уз бајке, те од 20 Јуху квиз за породицу.

Значај

Из Градског позоришта “Јазавац” су истакли да је реализација “Јуху” феста од вишеструког значаја.

- На првом мјесту ту је едукација и социјализација дјеце као изузетно битан аспект - додали су из ГП “Јазавац”.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана