Premijerom predstave “Lajanje na zvijezde” počinje treći “Juhu fest”

Ilijana Božić
Premijerom predstave “Lajanje na zvijezde” počinje treći “Juhu fest”

BANjALUKA - Koncertom za bebe i premijerom predstave “Lajanje na zvijezde” počeće treći “Juhu fest” - Festival za djecu i porodicu koji će okupiti mališane i njihove roditelje u Gradskom pozorištu “Jazavac” od 1. do 6. aprila.

Planirano je da kocert za bebe počne 1. aprila od 18 časova, a da predstava bude odigrana od 20 sati.

Kako su saopštili iz Gradskog pozorišta “Jazavac”, cilj “Juhu festa” je dolazak i animacija velikog broja djece, predškolaca i osnovaca, u kulturnu ustanovu na kvalitetne programe koji su selektovani za njihov uzrast.

- Kod djece predškolskog i školskog uzrasta izražen je problem nedovoljne socijalizacije, dječaci i djevojčice se sve manje kreću, kulturni aspekt je zapostavljen, a najviše vremena provode ispred ekrana pametnih telefona. Psiholozi ukazuju na trend rasta autistične djece, povećan broj nasilja u školama, ali i nedostatak roditeljske pažnje -naveli su iz GPJ.

Objasnili su da polazeći od činjenica o današnjem načinu života jedne porodice i vremenu koje djeca provode uz digitalne uređaje i uz sadržaje koji su lako dostupni, a nisu primjereni, smatraju da je vrijeme koje  provode sa roditeljima uz sadržaje koji su kvalitetni i rađeni od strane pozorišnih profesionalaca dragocjeno za njihov psihički i fizički razvoj.

- Ovo je važno zbog socijalizacije dječaka i djevojčica, te uticaja na njihove intelektualne, kognitivne i emocionalne sposobnosti - dodali su iz GPJ.

Tokom druge večeri “Juhu festa”, 2. aprila (utorak), od 18 časova Pozorište lutaka Mostar za najmlađu publiku izvešće  predstavu “Bilo jednom jedno jaje” koja je namijenjena uzrastu od tri godine pa nadalje. Istog dana planirano je druženje uz bajke od 19 sati, a od 20 časova društvene igre za tinejdžere.

Idućeg dana, 3. aprila, u 18 časova počeće izvedba komada “Zmaj od spasa” ansambla Čiča Mičinog pozorišta. Predstava je namijenjena mališanima od četiri plus. Iste večeri od 19 časova planirano je druženje uz bajke, a od 20 sati društvene igre za tinejdžere.

“Crvenkapina bajka” Gradskog pozorišta “Jazavac” biće odigrana treće festivalske večeri, 4. aprila, u 18 časova, a namijenjena je dječacima i djevojčicama od četiri godine pa nadalje. Kao i prethodnih večeri u već pomenutom terminu biće organizovana druženja uz bajke, a od 20 časova djeca i roditelji će moći da uživaju u Juhu kvizu za porodicu.

Ansambl “Jazavca” 5. aprila od 18 časova izvešće predstavu “Put po svijetu na trotinetu”, a potom od 18 sati slijedi druženje uz bajke, te od 20 Juhu kviz za porodicu.

Značaj

Iz Gradskog pozorišta “Jazavac” su istakli da je realizacija “Juhu” festa od višestrukog značaja.

- Na prvom mjestu tu je edukacija i socijalizacija djece kao izuzetno bitan aspekt - dodali su iz GP “Jazavac”.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana