Премијера комада “Дејтон” у Бањалучком студентском позоришту

Д. К.
Премијера комада “Дејтон” у Бањалучком студентском позоришту

Бањалука - Премијера представе “Дејтон” у копродукцији са Бањалучким студентским позориштем, у оквиру истоименог пројекта који се реализује уз подршку УСАИД-овог пројекта “ПРО-Будућност”, биће одржана у недјељу од 20.30 часова на Подрум сцени Бањалучког студентског позоришта.

- Представа је урађена у организацији неформалне групе “НАмладиМА” у копродукцији са Бањалучким студентским позориштем. Сам рад на пројекту почео је истраживањем пет младих људи који су уједно и учесници овог пројекта, односно изводе ту представу, а такође су с њима сарађивали и професионалци из области глуме и режије. Оно што је интересантно је управо тема којом се бави ова представа, а то је колико млади заправо знају о Дејтону - казала је глумица БСП-а Јелена Стојаковић.

Представница неформалне групе “НАмладиМА” Владана Савић описала је процес настанка представе.

- Пројекат је почео истраживањем. Истраживали смо у Бањалуци, Мостару и Сарајеву, гдје смо радили са младима, али и старијим људима. Њихова мишљења ћете свакако моћи чути у склопу представе, односно у неком њеном уводном дијелу гдје ћете увидјети како они размишљају и, наравно, све ће бити прилагођено сценском наступу - рекла је Савићева.

Нова представа није све што се тиче новости у Бањалучком студентском позоришту. Представник Универзитета у Бањалуци Игор Кувач је казао неколико ријечи о пројекту БСП-а и Архитектонско-грађевинског факултета.

- Користим ову прилику да најавим један нови пројекат Бањалучког студентског позоришта који настаје у сарадњи са Архитектонско-грађевинским факултетом и градом Бањалука, а то је уређење Маслешиног дворишта у Бањалуци, унутрашњег дворишта које се налази у непосредној близини Подрум сцене. Идеја је да у контексту приче о Дејтону и самог пројекта “ПРО-Будућност” у Бањалуци буде отворен један нови јавни простор који ће бити приступачан, отворен, флексибилан за све и на неки начин демократичан, тако да представља отворену сцену за размишљање, говорење и иступање слободно, критички и, наравно, размишљајући о свим овим темама које нам и Дејтон доноси - објаснио је Кувач.

 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана