Premijera komada “Dejton” u Banjalučkom studentskom pozorištu

D. K.
Premijera komada “Dejton” u Banjalučkom studentskom pozorištu

Banjaluka - Premijera predstave “Dejton” u koprodukciji sa Banjalučkim studentskim pozorištem, u okviru istoimenog projekta koji se realizuje uz podršku USAID-ovog projekta “PRO-Budućnost”, biće održana u nedjelju od 20.30 časova na Podrum sceni Banjalučkog studentskog pozorišta.

- Predstava je urađena u organizaciji neformalne grupe “NAmladiMA” u koprodukciji sa Banjalučkim studentskim pozorištem. Sam rad na projektu počeo je istraživanjem pet mladih ljudi koji su ujedno i učesnici ovog projekta, odnosno izvode tu predstavu, a takođe su s njima sarađivali i profesionalci iz oblasti glume i režije. Ono što je interesantno je upravo tema kojom se bavi ova predstava, a to je koliko mladi zapravo znaju o Dejtonu - kazala je glumica BSP-a Jelena Stojaković.

Predstavnica neformalne grupe “NAmladiMA” Vladana Savić opisala je proces nastanka predstave.

- Projekat je počeo istraživanjem. Istraživali smo u Banjaluci, Mostaru i Sarajevu, gdje smo radili sa mladima, ali i starijim ljudima. Njihova mišljenja ćete svakako moći čuti u sklopu predstave, odnosno u nekom njenom uvodnom dijelu gdje ćete uvidjeti kako oni razmišljaju i, naravno, sve će biti prilagođeno scenskom nastupu - rekla je Savićeva.

Nova predstava nije sve što se tiče novosti u Banjalučkom studentskom pozorištu. Predstavnik Univerziteta u Banjaluci Igor Kuvač je kazao nekoliko riječi o projektu BSP-a i Arhitektonsko-građevinskog fakulteta.

- Koristim ovu priliku da najavim jedan novi projekat Banjalučkog studentskog pozorišta koji nastaje u saradnji sa Arhitektonsko-građevinskim fakultetom i gradom Banjaluka, a to je uređenje Maslešinog dvorišta u Banjaluci, unutrašnjeg dvorišta koje se nalazi u neposrednoj blizini Podrum scene. Ideja je da u kontekstu priče o Dejtonu i samog projekta “PRO-Budućnost” u Banjaluci bude otvoren jedan novi javni prostor koji će biti pristupačan, otvoren, fleksibilan za sve i na neki način demokratičan, tako da predstavlja otvorenu scenu za razmišljanje, govorenje i istupanje slobodno, kritički i, naravno, razmišljajući o svim ovim temama koje nam i Dejton donosi - objasnio je Kuvač.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana