Представом "Усидрене" у Брчком почели 38. Сусрети позоришта БиХ

Срна
Представом "Усидрене" у Брчком почели 38. Сусрети позоришта БиХ

БРЧКО - Представом "Усидрене" Хрватског народног позоришта из Сплита вечерас су у Брчком почели 38. Сусрети позоришта БиХ.

Представи "Усидрене" претходила је позоришно-документарана изложба "Сликом кроз двије деценије обновљених сусрета позоришта", аутора Срђана Вукадиновића.

Сусрете, чији је назив "Редитељско маштање бољег свијета", отворио је градоначелник Брчког Есед Кадрић, који је истакао да је овај фестивал симбол града, да траје од 1974. године и да је једнако значајан и за регион.

Директор фестивала Јаков Амиџић рекао је новинарима да ће у такмичарском дијелу програма бити одиграно осам представа и то четири из БиХ и по двије из Србије и Хрватске.

Сутра навече, друге такмичарске вечери, наступиће београдски Атеље 212 са представом "64" коју је режирао Алекса Стојановић по тексту Тена Штивчића.

Треће фестивалске вечери на програму је представа Народног позоришта из Сарајева "То никада нигдје није било" рађена по тексту Твртка Куленовића, а у режији Дине Мустафића.

У недјељу, 21. новмебра, наступиће Сатирично позориште "Керемпух" из Загреба са представом "Дариан, хрватски краљ самопомоћи" чију режију је радио Крешимир Доленчић, а текст Дино Вукелић.

У понедјељак, 22. новембра, публика ће имати прилику да погледа представу "Зелена чоја Монтенегра", рађену по тексту Моме Капора и Зуке Џумхура у режији Никите Миливојевића, коју је Београдско драмско позориште урадило у копродукцији са Градским позориштем из Подгорице и Градом театром Будва.

Камерни театар 55 из Сарајева наступиће шесте такмичасрке вечери, 23. новемебра, са представом "Шиндлеров лифт". Текст за ову представу написао је Дарко Цвијетић, а у режији Кокана Младеновића.

Предзадње такмичарске вечери, 24. новембра, на програму је представа "Седам страхова" Босанског народног позоришта. Рађена је по тексту Селведина Авдића и у режији Селме Спахић.

Посљедње такмичарске вечери, у четвртак, 25. новембра, са представом "Дервиш и смрт" наступиће Народно позориште Републике Српске из Бањалуке, рађеној по истоименом роману Меше Селимовића, а у режији Дејана Пројковског.

Проглашење побједника је у петак, 26. новембра у 21.00 час, након концерта Радета Шербеџије који ће бити одржан у част побједника.

Све представе биће одигране у Дому културе са почетком у 19.30 часова, а претходиће им пратећи дио програма са фотодокументарним изложбама о театру, промоцијама монографија, као и дјечијим представама.
 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана