Predstavom "Usidrene" u Brčkom počeli 38. Susreti pozorišta BiH

Srna
Predstavom "Usidrene" u Brčkom počeli 38. Susreti pozorišta BiH

BRČKO - Predstavom "Usidrene" Hrvatskog narodnog pozorišta iz Splita večeras su u Brčkom počeli 38. Susreti pozorišta BiH.

Predstavi "Usidrene" prethodila je pozorišno-dokumentarana izložba "Slikom kroz dvije decenije obnovljenih susreta pozorišta", autora Srđana Vukadinovića.

Susrete, čiji je naziv "Rediteljsko maštanje boljeg svijeta", otvorio je gradonačelnik Brčkog Esed Kadrić, koji je istakao da je ovaj festival simbol grada, da traje od 1974. godine i da je jednako značajan i za region.

Direktor festivala Jakov Amidžić rekao je novinarima da će u takmičarskom dijelu programa biti odigrano osam predstava i to četiri iz BiH i po dvije iz Srbije i Hrvatske.

Sutra naveče, druge takmičarske večeri, nastupiće beogradski Atelje 212 sa predstavom "64" koju je režirao Aleksa Stojanović po tekstu Tena Štivčića.

Treće festivalske večeri na programu je predstava Narodnog pozorišta iz Sarajeva "To nikada nigdje nije bilo" rađena po tekstu Tvrtka Kulenovića, a u režiji Dine Mustafića.

U nedjelju, 21. novmebra, nastupiće Satirično pozorište "Kerempuh" iz Zagreba sa predstavom "Darian, hrvatski kralj samopomoći" čiju režiju je radio Krešimir Dolenčić, a tekst Dino Vukelić.

U ponedjeljak, 22. novembra, publika će imati priliku da pogleda predstavu "Zelena čoja Montenegra", rađenu po tekstu Mome Kapora i Zuke Džumhura u režiji Nikite Milivojevića, koju je Beogradsko dramsko pozorište uradilo u koprodukciji sa Gradskim pozorištem iz Podgorice i Gradom teatrom Budva.

Kamerni teatar 55 iz Sarajeva nastupiće šeste takmičasrke večeri, 23. novemebra, sa predstavom "Šindlerov lift". Tekst za ovu predstavu napisao je Darko Cvijetić, a u režiji Kokana Mladenovića.

Predzadnje takmičarske večeri, 24. novembra, na programu je predstava "Sedam strahova" Bosanskog narodnog pozorišta. Rađena je po tekstu Selvedina Avdića i u režiji Selme Spahić.

Posljednje takmičarske večeri, u četvrtak, 25. novembra, sa predstavom "Derviš i smrt" nastupiće Narodno pozorište Republike Srpske iz Banjaluke, rađenoj po istoimenom romanu Meše Selimovića, a u režiji Dejana Projkovskog.

Proglašenje pobjednika je u petak, 26. novembra u 21.00 čas, nakon koncerta Radeta Šerbedžije koji će biti održan u čast pobjednika.

Sve predstave biće odigrane u Domu kulture sa početkom u 19.30 časova, a prethodiće im prateći dio programa sa fotodokumentarnim izložbama o teatru, promocijama monografija, kao i dječijim predstavama.
 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana