Представом, у режији Душка Мазалице, почео 20. Међународни фестивал позоришта за дјецу: Лујо и Јаблан освојили срца малишана

Илијана Божић
Представом, у режији Душка Мазалице, почео 20. Међународни фестивал позоришта за дјецу: Лујо и Јаблан освојили срца малишана

БАЊАЛУКА - Премијером представе "Јаблан" почео је 20. Међународни фестивал позоришта за дјецу на којем ће малишани имати прилику да гледају најљепше изведбе позоришта из Републике Српске, Србије, Русије, Пољске, Хрватске, Словеније, Словачке, Сјеверне Македоније, Њемачке и Италије.

Дјечаци и дјевојчице су у недјељу навече уживали у емоцијама и топлином прожетом пријатељству Лује и његовог бика Јаблана. Њихова лутања, играрије и несташлуци на Змијању насмијали су најмлађу публику, а усклицима одушевљења и радости дочекан је Јаблан. 

Кочићев чувени бик оживљен је на сцени Дјечијег позоришта, а његова појава и однос са Лујом освојили су срца малишана, али и родитеља. Великог, добродушног бика анимирају глумице Божана Бијелић и Зорана Шуман, а сваки његов покрет и урлик изазвао је смијех и аплаузе. 

Атмосфера је дошла до усијања када је почела борба Јаблана и Рудоње, која је дјечаке и дјевојчице подигла на ноге и они су свим срцем бодрили Јаблана док коначно није оборио противника. 

Представу је режирао Душко Мазалица који је на сјајан начин у драматизацији познате Кочићеве приповијетке сачувао препознатљиви кочићевски израз, тај питки и чисти српски народни језик. 

- Био је велики изазов да урадимо нешто наше, да се суочимо са тим тако лијепим изражајем Петра Кочића поготово кад је у питању "Јаблан", приповијетка која упркос свему остаје у лектири. Жељели смо да задржимо тај израз па нисмо пуно намаштавали него смо просто искористили сегмент љубавне патње из приповијетке "Кроз маглу"- рекао је раније Мазалица.

И заиста љубавна прича Марушке и Лује представи даје романтичну ноту, а кроз Марушкин лик приказана је она снажна, неукротива, бурна природа жене са Змијања, о којој је Кочић писао. Згоде и незгоде главних јунака прати сјајна музика коју је радио глумац Александар Бланић који у представи игра кнеза, а најљепши звуци настали су захваљујући јерменском дудуку.

Међународни фестивал позоришта за дјецу, 20. по реду, отворила је министарка просвјете и културе РС Наталија Тривић која је истакла да је Дјечије позориште РС, гдје се одржава ова манифестација, сада најрадосније и највеселије мјесто у Бањалуци.

- Овакви фестивали имају за циљ социјализацију дјеце и препознавање правих умјетничких вриједности. Едукација кроз позориште утиче на здрав развој дјеце и младих генерација - казала је Тривићева.

Додала је да овај фестивал доприноси стварању нових генерација позоришне публике те да луткарска и дјечија позоришна остварења уче дјецу да његују љубав, пријатељства и да поштују различитости. 

Директор Дјечијег позоришта РС Љиљана Лабовић Маринковић захвалила је публици што вјерују да позориште може да побиједи и онда када се свима чини да је побиједити немогуће.

Другог фестивалског дана малишани су уживали у представи "Могли" коју је на "Великој сцени" извело Државно луткарско позориште из Братиславе (Словачка). 

Звуци џунгле, вучји чопор, медвјед Балу, пантер Багир, слон Тха и Могли у авантури кроз дивљину очарали су најмлађе. Ипак, одушевљењу није било краја, јер су синоћ дјечаци и дјевојчице уживали у поучном комаду "Дебела" који је извело Позориште младих Нови Сад из Србије.

Представа је настала по истоименом комаду Силвије Шесто, а кроз борбу тинејџерке са килограмима говори о проблемима у одрастању, изазовима у васпитању дјеце и трагању за идентитетом.

Представе у такмичарском програму оцјењиваће међународни жири који чине редитељ из Србије Исидора Гонцић, редитељ из Хрватске Дубравко Торјанац те глумац Дјечијег позоришта РС Слободан Перишић.

ПРОГРАМ

10 часова - Мала сцена - "Вјетар", Театар "Смијеха", Франкфурт на Одри, Њемачка

10.30 и у 12 часова - Велика сцена - "Палчић Мрквица", Мини театар, Љубљана, Словенија

18 часова - Промоција књиге "Медна каша грофице Берте", Александра Диме

19 часова - Велика сцена - "Корак по корак до чисте планете", Градско казалиште "Зорин дом", Карловац, Хрватска


 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана