Predstavom, u režiji Duška Mazalice, počeo 20. Međunarodni festival pozorišta za djecu: Lujo i Jablan osvojili srca mališana

Ilijana Božić
Predstavom, u režiji Duška Mazalice, počeo 20. Međunarodni festival pozorišta za djecu: Lujo i Jablan osvojili srca mališana

BANjALUKA - Premijerom predstave "Jablan" počeo je 20. Međunarodni festival pozorišta za djecu na kojem će mališani imati priliku da gledaju najljepše izvedbe pozorišta iz Republike Srpske, Srbije, Rusije, Poljske, Hrvatske, Slovenije, Slovačke, Sjeverne Makedonije, Njemačke i Italije.

Dječaci i djevojčice su u nedjelju naveče uživali u emocijama i toplinom prožetom prijateljstvu Luje i njegovog bika Jablana. Njihova lutanja, igrarije i nestašluci na Zmijanju nasmijali su najmlađu publiku, a usklicima oduševljenja i radosti dočekan je Jablan. 

Kočićev čuveni bik oživljen je na sceni Dječijeg pozorišta, a njegova pojava i odnos sa Lujom osvojili su srca mališana, ali i roditelja. Velikog, dobrodušnog bika animiraju glumice Božana Bijelić i Zorana Šuman, a svaki njegov pokret i urlik izazvao je smijeh i aplauze. 

Atmosfera je došla do usijanja kada je počela borba Jablana i Rudonje, koja je dječake i djevojčice podigla na noge i oni su svim srcem bodrili Jablana dok konačno nije oborio protivnika. 

Predstavu je režirao Duško Mazalica koji je na sjajan način u dramatizaciji poznate Kočićeve pripovijetke sačuvao prepoznatljivi kočićevski izraz, taj pitki i čisti srpski narodni jezik. 

- Bio je veliki izazov da uradimo nešto naše, da se suočimo sa tim tako lijepim izražajem Petra Kočića pogotovo kad je u pitanju "Jablan", pripovijetka koja uprkos svemu ostaje u lektiri. Željeli smo da zadržimo taj izraz pa nismo puno namaštavali nego smo prosto iskoristili segment ljubavne patnje iz pripovijetke "Kroz maglu"- rekao je ranije Mazalica.

I zaista ljubavna priča Maruške i Luje predstavi daje romantičnu notu, a kroz Maruškin lik prikazana je ona snažna, neukrotiva, burna priroda žene sa Zmijanja, o kojoj je Kočić pisao. Zgode i nezgode glavnih junaka prati sjajna muzika koju je radio glumac Aleksandar Blanić koji u predstavi igra kneza, a najljepši zvuci nastali su zahvaljujući jermenskom duduku.

Međunarodni festival pozorišta za djecu, 20. po redu, otvorila je ministarka prosvjete i kulture RS Natalija Trivić koja je istakla da je Dječije pozorište RS, gdje se održava ova manifestacija, sada najradosnije i najveselije mjesto u Banjaluci.

- Ovakvi festivali imaju za cilj socijalizaciju djece i prepoznavanje pravih umjetničkih vrijednosti. Edukacija kroz pozorište utiče na zdrav razvoj djece i mladih generacija - kazala je Trivićeva.

Dodala je da ovaj festival doprinosi stvaranju novih generacija pozorišne publike te da lutkarska i dječija pozorišna ostvarenja uče djecu da njeguju ljubav, prijateljstva i da poštuju različitosti. 

Direktor Dječijeg pozorišta RS Ljiljana Labović Marinković zahvalila je publici što vjeruju da pozorište može da pobijedi i onda kada se svima čini da je pobijediti nemoguće.

Drugog festivalskog dana mališani su uživali u predstavi "Mogli" koju je na "Velikoj sceni" izvelo Državno lutkarsko pozorište iz Bratislave (Slovačka). 

Zvuci džungle, vučji čopor, medvjed Balu, panter Bagir, slon Tha i Mogli u avanturi kroz divljinu očarali su najmlađe. Ipak, oduševljenju nije bilo kraja, jer su sinoć dječaci i djevojčice uživali u poučnom komadu "Debela" koji je izvelo Pozorište mladih Novi Sad iz Srbije.

Predstava je nastala po istoimenom komadu Silvije Šesto, a kroz borbu tinejdžerke sa kilogramima govori o problemima u odrastanju, izazovima u vaspitanju djece i traganju za identitetom.

Predstave u takmičarskom programu ocjenjivaće međunarodni žiri koji čine reditelj iz Srbije Isidora Goncić, reditelj iz Hrvatske Dubravko Torjanac te glumac Dječijeg pozorišta RS Slobodan Perišić.

PROGRAM

10 časova - Mala scena - "Vjetar", Teatar "Smijeha", Frankfurt na Odri, Njemačka

10.30 i u 12 časova - Velika scena - "Palčić Mrkvica", Mini teatar, Ljubljana, Slovenija

18 časova - Promocija knjige "Medna kaša grofice Berte", Aleksandra Dime

19 časova - Velika scena - "Korak po korak do čiste planete", Gradsko kazalište "Zorin dom", Karlovac, Hrvatska


 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana