Представа “Мој муж” отворила “Заплет”

Илијана Божић
Представа “Мој муж” отворила “Заплет”

БАЊАЛУКА - Премијером представе “Мој муж” Југословенског драмског позоришта из Београда вечерас је у Градском позоришту “Јазавац” у Бањалуци отворен 13. Међународни фестивал глумца “Заплет”.

Манифестацију је отворио Небојша Ђурић професор математике на Универзитету у Бањалуци који је ријешио математички проблем стар више од 40 година.

-Култура и наука дијеле исте вриједности, а понекад и исте проблеме. Љубитље сам позоришта и одушевљен сам бањалучком позоришном сценом. Надам се да ће представе на овом фестивалу покренути различите емоције у свима и надам се да ћемо сви заједно да уживамо-рекао је Ђурић.

Представа „Мој муж”  насмијала је публику, али и натјерала на промишљање а колико су глумице Сања Марковић и Јована Беловић биле сјајне посвједочио је и громогласни аплауз.

Након представе одржан је Округли сто на којем се разговарало о бројним питањима која су интересовала младе глумце који још увијек студирају. За глумицу Вечери публика је прогласила Сању Марковић

Овогодишњи  „Заплет” посебно је важан јер ове године „Јазавац” слави 15 година рада, током којих  је изведено преко 80 премијерних представа на Вечерњој сцени, Сцени Студио „Јазавац” и  Дјечијој „Јуху сцени”, концерте Градског и Дјечијег хора „Јазавац” изложбе, пројекције и друге догађаје. У такмичарској селекцији фестивала ове године публика ће моћи да погледа представе Центтра за културу Тиват и Шабачког позоришта, Хрватског народног казалишта Вараждин,  Позоришта Пријдор и Гледалишча Копер и Регионалног позоришта Нови Пазар. На затварању фестивала, у част награђених биће изведена представа „Бањалука” Градског позоришта „Јазавац”. Стучни жири овогодишњег фестивала  чине глумац, редитељ и професор глуме на Академији умјетности у Бањалуци Радослав Миленковић,  глумица Народног позоришта РС Наташа Иванчевић, те драматург Вида Давидовић. Жири ће и ове године додијелити пет награда. Организатор у Градском позоришту “Јазавац” Љубиша Савановић рекао је да ће у такмичарском програму Фестивала бити одиграно пет представа, те да ће, осим такмичарског, и ове године бити одржан пратећи програм, као што су округли сто и разговори са глумцима.

Министар просвјете и културе Републике Српске Наталија Тривић, која је присуствовала отварању Фестивала, изразила је задовољство што овогодишњи фестивал отвара Југословенско драмско позориште премијерним извођењем, с обзиром на интензивне активности на јачању сарадње у области културе и умјетности између Српске и Србије.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана