Predstava “Moj muž” otvorila “Zaplet”

Ilijana Božić
Predstava “Moj muž” otvorila “Zaplet”

BANjALUKA - Premijerom predstave “Moj muž” Jugoslovenskog dramskog pozorišta iz Beograda večeras je u Gradskom pozorištu “Jazavac” u Banjaluci otvoren 13. Međunarodni festival glumca “Zaplet”.

Manifestaciju je otvorio Nebojša Đurić profesor matematike na Univerzitetu u Banjaluci koji je riješio matematički problem star više od 40 godina.

-Kultura i nauka dijele iste vrijednosti, a ponekad i iste probleme. Ljubitlje sam pozorišta i oduševljen sam banjalučkom pozorišnom scenom. Nadam se da će predstave na ovom festivalu pokrenuti različite emocije u svima i nadam se da ćemo svi zajedno da uživamo-rekao je Đurić.

Predstava „Moj muž”  nasmijala je publiku, ali i natjerala na promišljanje a koliko su glumice Sanja Marković i Jovana Belović bile sjajne posvjedočio je i gromoglasni aplauz.

Nakon predstave održan je Okrugli sto na kojem se razgovaralo o brojnim pitanjima koja su interesovala mlade glumce koji još uvijek studiraju. Za glumicu Večeri publika je proglasila Sanju Marković

Ovogodišnji  „Zaplet” posebno je važan jer ove godine „Jazavac” slavi 15 godina rada, tokom kojih  je izvedeno preko 80 premijernih predstava na Večernjoj sceni, Sceni Studio „Jazavac” i  Dječijoj „Juhu sceni”, koncerte Gradskog i Dječijeg hora „Jazavac” izložbe, projekcije i druge događaje. U takmičarskoj selekciji festivala ove godine publika će moći da pogleda predstave Centtra za kulturu Tivat i Šabačkog pozorišta, Hrvatskog narodnog kazališta Varaždin,  Pozorišta Prijdor i Gledališča Koper i Regionalnog pozorišta Novi Pazar. Na zatvaranju festivala, u čast nagrađenih biće izvedena predstava „Banjaluka” Gradskog pozorišta „Jazavac”. Stučni žiri ovogodišnjeg festivala  čine glumac, reditelj i profesor glume na Akademiji umjetnosti u Banjaluci Radoslav Milenković,  glumica Narodnog pozorišta RS Nataša Ivančević, te dramaturg Vida Davidović. Žiri će i ove godine dodijeliti pet nagrada. Organizator u Gradskom pozorištu “Jazavac” Ljubiša Savanović rekao je da će u takmičarskom programu Festivala biti odigrano pet predstava, te da će, osim takmičarskog, i ove godine biti održan prateći program, kao što su okrugli sto i razgovori sa glumcima.

Ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Natalija Trivić, koja je prisustvovala otvaranju Festivala, izrazila je zadovoljstvo što ovogodišnji festival otvara Jugoslovensko dramsko pozorište premijernim izvođenjem, s obzirom na intenzivne aktivnosti na jačanju saradnje u oblasti kulture i umjetnosti između Srpske i Srbije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana