Представа „Вук са мирисом бобица“ премијерно одиграна у Дјечијем позоришту РС: Побједом над страхом оживљавамо снагу

Миланка Митрић
Представа „Вук са мирисом бобица“ премијерно одиграна у Дјечијем позоришту РС: Побједом над страхом оживљавамо снагу

БАЊАЛУКА - Страх од повезивања, од себе, од блискости са другим, од припадања цјелини, само су неке врсте страха са којима многи живе и које тешко превазиђу. Превазилажење страха је процес, јер само стање страха и превазилажење мијења оно што јесмо, а говорити о томе могуће је на разне начине.

Један од начина проговарања о страху, али и снази у нама је игра, позоришна игра, што показује и нова представа „Вук са мирисом бобица“, рађена по тексту и у режији Тамаре Кучиновић, која је у суботу премијерно одиграна у Дјечијем позоришту Републике Српске. Сам комад намијењен је дјеци старијој од десет година, али с обзиром на тему о којој говори, погодна је и за одраслу публику.

- Тамо негдје испод срца, дубоко унутра, и још мало дубље, налази се мјесто које човјек тешко открије. Тешко га открије јер је скривено. Скривено иза страха. Иза страха од непознатог, страха од губитка, страха од самоће, страха од рањивости, страха од околине, страха од љубави, страха од туге, страха од самога себе и страха од самога страха. Оног који је утиснут, урезан, записан, приморан, непотребан, погубан, разоран. То је страх наших предака. Страх од слободе. С њим иде огромна туга, она најгора од свих туга, туга неприпадања. Највећи човјеков непријатељ. Иза свега тога, дубоко унутра, и још мало дубље тамо иза скрива се снага - стоји у најави представе, за коју је сама режисерка рекла да проговара о нечему што људи овог времена често заборављају, о повратку природи и проналаску снаге.

Како је она навела, то је снага која жели да се ослободи из нас и да живи у нама и са нама

- Представа о овој теми говори кроз дјевојчицу Сашу која се једним невјеројатним случајем претворила у вука, у вука који у себи носи симбол снаге, заједништва, инстинкта и њежности. Саша се толико бојала те снаге у себи, толико се бојала вукова, да се сама у једног претворила. А свако срце жели да буде ослобођено, и да пронађе и природу у себи - наводи она.

У представи играју Зорана Шуман, Драган Вучић, Ђорђе Јанковић, Бијелић, Драгана Илић, Душко Мазалица, Слободан Перишић и Ђурђа Бабић.

- Страх изазива бројне патолошке промјене у нама и сматрам да је добро да ми указујемо на то - рекла је глумица Зорана Шуман.

Режисерка Тамара Кучиновић до сада је режирала и представе „Добри доктор Јојболи“, „Како се вјетар спустио међу људе“, „Змрдек ин Змрдица“ , „Грга Чварак“, „Кућни духови или невидљиви рецепт за срећу“, „Смрзнуте пјесме“, „Јежева кућица“, „Генијални геније“ и „Бајка о изгубљеном времену“.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана