Predstava „Vuk sa mirisom bobica“ premijerno odigrana u Dječijem pozorištu RS: Pobjedom nad strahom oživljavamo snagu

Milanka Mitrić
Predstava „Vuk sa mirisom bobica“ premijerno odigrana u Dječijem pozorištu RS: Pobjedom nad strahom oživljavamo snagu

BANjALUKA - Strah od povezivanja, od sebe, od bliskosti sa drugim, od pripadanja cjelini, samo su neke vrste straha sa kojima mnogi žive i koje teško prevaziđu. Prevazilaženje straha je proces, jer samo stanje straha i prevazilaženje mijenja ono što jesmo, a govoriti o tome moguće je na razne načine.

Jedan od načina progovaranja o strahu, ali i snazi u nama je igra, pozorišna igra, što pokazuje i nova predstava „Vuk sa mirisom bobica“, rađena po tekstu i u režiji Tamare Kučinović, koja je u subotu premijerno odigrana u Dječijem pozorištu Republike Srpske. Sam komad namijenjen je djeci starijoj od deset godina, ali s obzirom na temu o kojoj govori, pogodna je i za odraslu publiku.

- Tamo negdje ispod srca, duboko unutra, i još malo dublje, nalazi se mjesto koje čovjek teško otkrije. Teško ga otkrije jer je skriveno. Skriveno iza straha. Iza straha od nepoznatog, straha od gubitka, straha od samoće, straha od ranjivosti, straha od okoline, straha od ljubavi, straha od tuge, straha od samoga sebe i straha od samoga straha. Onog koji je utisnut, urezan, zapisan, primoran, nepotreban, poguban, razoran. To je strah naših predaka. Strah od slobode. S njim ide ogromna tuga, ona najgora od svih tuga, tuga nepripadanja. Najveći čovjekov neprijatelj. Iza svega toga, duboko unutra, i još malo dublje tamo iza skriva se snaga - stoji u najavi predstave, za koju je sama režiserka rekla da progovara o nečemu što ljudi ovog vremena često zaboravljaju, o povratku prirodi i pronalasku snage.

Kako je ona navela, to je snaga koja želi da se oslobodi iz nas i da živi u nama i sa nama

- Predstava o ovoj temi govori kroz djevojčicu Sašu koja se jednim nevjerojatnim slučajem pretvorila u vuka, u vuka koji u sebi nosi simbol snage, zajedništva, instinkta i nježnosti. Saša se toliko bojala te snage u sebi, toliko se bojala vukova, da se sama u jednog pretvorila. A svako srce želi da bude oslobođeno, i da pronađe i prirodu u sebi - navodi ona.

U predstavi igraju Zorana Šuman, Dragan Vučić, Đorđe Janković, Bijelić, Dragana Ilić, Duško Mazalica, Slobodan Perišić i Đurđa Babić.

- Strah izaziva brojne patološke promjene u nama i smatram da je dobro da mi ukazujemo na to - rekla je glumica Zorana Šuman.

Režiserka Tamara Kučinović do sada je režirala i predstave „Dobri doktor Jojboli“, „Kako se vjetar spustio među ljude“, „Zmrdek in Zmrdica“ , „Grga Čvarak“, „Kućni duhovi ili nevidljivi recept za sreću“, „Smrznute pjesme“, „Ježeva kućica“, „Genijalni genije“ i „Bajka o izgubljenom vremenu“.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana