Представа у режији Соње Петровић најбоља на 23. Театар фесту “Петар Кочић”: Џенис Џоплин и жудња за животом

Миланка Митрић
Представа у режији Соње Петровић најбоља на 23. Театар фесту “Петар Кочић”: Џенис Џоплин и жудња за животом

БАЊАЛУКА - Послије године паузе Театар фест “Петар Кочић” ове године вратио се у Бањалуку, у свом 23. издању, и окупио неколико представа из региона, које су игране током прошле седмице, на радост глумаца, позоришта и публике.

Након прегледаних представа, жири који је радио у саставу Сенад Башић, Дејан Пројковски и Оља Ђорђевић, једногласно је одлучио да најбоља представа 23. Театар феста буде фантастични комад “Ко је убио Џенис Џоплин”, Српског народног позоришта Нови Сад и Омладинске престонице Европе Нови Сад (ОПЕНС), рађен по тексту Тијане Грумић, а у режији Соње Петровић. Ова представа приказује живот у малој средини, потрагу за собом и потрагу за слободом, коју Џенис Џоплин налази у музици. Средина која не умије да прихвати другачије људе, њихова борба са свим негативним и позитивним односима којима је окружена и чији је дио, њена преданост музици и жудња за испуштањем гласа цијелом свијету, оживјели су на сцени, кроз двије верзије Џенис Џоплин.

Снагу и преданост ликовима које су играле препознао је и жири, те су тако Бојана Милановић и Соња Исаиловић, које су играле Џенис, добиле специјалне награде за младе глумице. Соња Петровић награђена је за најбољу режију.

- Желели смо да се види страст и рок, јер без тога не бисмо ни радили ову представу. Страст коју је носила Џенис била је кључ њеног успеха, сва та љубав и амбиција коју је гајила у певању. Није била битна ни техника певања ни нека врста бренда у смислу њеног изгледа, него искључиво страст и љубав према музици на коју нико није могао да остане равнодушан. Један од услова нашег рада, када смо се окупили, био је да они који раде на овој представи истински воле музику, који воле да је репродукују, који је разумеју и који ће кроз кохезију целе екипе створити ту врсту енергије. Ја се надам да представа даје барем трачак онога што је била Џенис Џоплин - рекла је режисерка Соња Петровић.

Страст и рок били су и те како видљиви, те је и самом побједом овакве представе, на неки начин, сада и у овом тренутку, изражена и велика жудња за животом, за враћањем душе позоришта у оном најснажнијем и најпотпунијем облику, какав од почетка пандемије није био могућ. Вријеме је, како каже и сам слоган овогодишњег Театар феста. Енергија коју је донијела ова представа, како то умјетност, поготово позоришна, треба да чини, многе је помјерила, указавши на проблеме, тугу коју људи могу да носе са собом, а да опет шире радост, те на снагу коју човјек треба у себи да сачува да би ишао путем којим жели да иде и нашао своју слободу и постао потпун.

Они који воле позориште и који су ове године посјетили Театар фест, имали су прилику да уживају и у још двије представе које су снажно одјекнуле енергијом која је прштала из приче, из глумаца и саме публике, која је громогласним аплаузима награђивала све доживљено и проживљено са глумцима. Такве су биле представе “Балкански шпијун” Народног позоришта Београд, у режији Татјане Мандић Ригонат и “Осама - касаба у Њујорку” у режији Дарка Бајића, које су такође награђене од жирија.

- Специјална награда за епизодну улогу додјељује се Бранку Јанковићу за улогу Мунира у представи “Осама - касаба у Њујорку” Звездара театра из Београда. Награда за најбољу женску улогу, за улогу Данице Чворовић у представи “Балкански шпијун” Народног позоришта у Београду, додјељује се Нели Михаиловић. Награда за најбољу мушку улогу, за улогу Илије Чворовића у представи “Балкански шпијун”, додјељује се Љубомиру Бандовићу - стоји у одлуци жирија, који је такође додијелио и још једно признање - специјалну награду за сценографију, коју је добила Весна Поповић за представу “Пуковник Птица” Градског позоришта Подгорица.

У такмичарском програму ове године била је и представа “Крекетање” Градског позоришта Тузла, а ван такмичарског програма биле су двије изузетне представе у режији Дејана Пројковског и то “Генетика Глембајевих” Народног позоришта РС, рађена по тексту Венка Андоновског, која је премијерно одиграна на отварању ове смотре те спектакуларна “Ана Карењина” Новосадског позоришта, рађена по добро познатом дјелу Лава Николајевича Толстоја, која је у суботу увече затворила овогодишњи фестивал.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана