Predstava u režiji Sonje Petrović najbolja na 23. Teatar festu “Petar Kočić”: Dženis Džoplin i žudnja za životom

Milanka Mitrić
Predstava u režiji Sonje Petrović najbolja na 23. Teatar festu “Petar Kočić”: Dženis Džoplin i žudnja za životom

BANjALUKA - Poslije godine pauze Teatar fest “Petar Kočić” ove godine vratio se u Banjaluku, u svom 23. izdanju, i okupio nekoliko predstava iz regiona, koje su igrane tokom prošle sedmice, na radost glumaca, pozorišta i publike.

Nakon pregledanih predstava, žiri koji je radio u sastavu Senad Bašić, Dejan Projkovski i Olja Đorđević, jednoglasno je odlučio da najbolja predstava 23. Teatar festa bude fantastični komad “Ko je ubio Dženis Džoplin”, Srpskog narodnog pozorišta Novi Sad i Omladinske prestonice Evrope Novi Sad (OPENS), rađen po tekstu Tijane Grumić, a u režiji Sonje Petrović. Ova predstava prikazuje život u maloj sredini, potragu za sobom i potragu za slobodom, koju Dženis Džoplin nalazi u muzici. Sredina koja ne umije da prihvati drugačije ljude, njihova borba sa svim negativnim i pozitivnim odnosima kojima je okružena i čiji je dio, njena predanost muzici i žudnja za ispuštanjem glasa cijelom svijetu, oživjeli su na sceni, kroz dvije verzije Dženis Džoplin.

Snagu i predanost likovima koje su igrale prepoznao je i žiri, te su tako Bojana Milanović i Sonja Isailović, koje su igrale Dženis, dobile specijalne nagrade za mlade glumice. Sonja Petrović nagrađena je za najbolju režiju.

- Želeli smo da se vidi strast i rok, jer bez toga ne bismo ni radili ovu predstavu. Strast koju je nosila Dženis bila je ključ njenog uspeha, sva ta ljubav i ambicija koju je gajila u pevanju. Nije bila bitna ni tehnika pevanja ni neka vrsta brenda u smislu njenog izgleda, nego isključivo strast i ljubav prema muzici na koju niko nije mogao da ostane ravnodušan. Jedan od uslova našeg rada, kada smo se okupili, bio je da oni koji rade na ovoj predstavi istinski vole muziku, koji vole da je reprodukuju, koji je razumeju i koji će kroz koheziju cele ekipe stvoriti tu vrstu energije. Ja se nadam da predstava daje barem tračak onoga što je bila Dženis Džoplin - rekla je režiserka Sonja Petrović.

Strast i rok bili su i te kako vidljivi, te je i samom pobjedom ovakve predstave, na neki način, sada i u ovom trenutku, izražena i velika žudnja za životom, za vraćanjem duše pozorišta u onom najsnažnijem i najpotpunijem obliku, kakav od početka pandemije nije bio moguć. Vrijeme je, kako kaže i sam slogan ovogodišnjeg Teatar festa. Energija koju je donijela ova predstava, kako to umjetnost, pogotovo pozorišna, treba da čini, mnoge je pomjerila, ukazavši na probleme, tugu koju ljudi mogu da nose sa sobom, a da opet šire radost, te na snagu koju čovjek treba u sebi da sačuva da bi išao putem kojim želi da ide i našao svoju slobodu i postao potpun.

Oni koji vole pozorište i koji su ove godine posjetili Teatar fest, imali su priliku da uživaju i u još dvije predstave koje su snažno odjeknule energijom koja je prštala iz priče, iz glumaca i same publike, koja je gromoglasnim aplauzima nagrađivala sve doživljeno i proživljeno sa glumcima. Takve su bile predstave “Balkanski špijun” Narodnog pozorišta Beograd, u režiji Tatjane Mandić Rigonat i “Osama - kasaba u Njujorku” u režiji Darka Bajića, koje su takođe nagrađene od žirija.

- Specijalna nagrada za epizodnu ulogu dodjeljuje se Branku Jankoviću za ulogu Munira u predstavi “Osama - kasaba u Njujorku” Zvezdara teatra iz Beograda. Nagrada za najbolju žensku ulogu, za ulogu Danice Čvorović u predstavi “Balkanski špijun” Narodnog pozorišta u Beogradu, dodjeljuje se Neli Mihailović. Nagrada za najbolju mušku ulogu, za ulogu Ilije Čvorovića u predstavi “Balkanski špijun”, dodjeljuje se Ljubomiru Bandoviću - stoji u odluci žirija, koji je takođe dodijelio i još jedno priznanje - specijalnu nagradu za scenografiju, koju je dobila Vesna Popović za predstavu “Pukovnik Ptica” Gradskog pozorišta Podgorica.

U takmičarskom programu ove godine bila je i predstava “Kreketanje” Gradskog pozorišta Tuzla, a van takmičarskog programa bile su dvije izuzetne predstave u režiji Dejana Projkovskog i to “Genetika Glembajevih” Narodnog pozorišta RS, rađena po tekstu Venka Andonovskog, koja je premijerno odigrana na otvaranju ove smotre te spektakularna “Ana Karenjina” Novosadskog pozorišta, rađena po dobro poznatom djelu Lava Nikolajeviča Tolstoja, koja je u subotu uveče zatvorila ovogodišnji festival.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana