Представа “Седми дан” биће премијерно изведена у Источном Сарајеву: Постоји помирење у мушко-женским односима

Срна
Представа “Седми дан” биће премијерно изведена у Источном Сарајеву: Постоји помирење у мушко-женским односима

ИСТОЧНО САРАЈЕВО - Позоришна представа “Седми дан”, рађена по роману књижевника Горана Врачара, чије је премијерно извођење заказано у понедјељак у Источном Сарајеву у оквиру обиљежавања 25 година од егзодуса сарајевских Срба, говори о универзалности, те о проблематици мушко-женских односа.

Редитељ комада, који и игра у представи, Александар Лазић казао је Срни да је ријеч о пројекту који повезује Републику Српску и Србију, а иза којег су стали национални театри у Београду, Новом Саду и Бањалуци.

- Из Источног Сарајева креће велика прича која може да направи свима нама не само важан међудржавни контакт већ да буде почетак једне велике ствари која ће се догађати у наредним временима - истакао је Лазић.

Позвао је публику да у што већем броју погледа представу како би заједно растумачили елементарне односе у Врачаревој драми и запитали се колико је важан тај идеалистички поглед на свијет у којем не постоји убиство и шта се дешава на земљи гдје се мушкарци и жене не договарају.

- Тај асоцијативни низ који сам редитељским поступком хтио да направим јесте то да постоји могућност помирења у страшним мушко-женским односима, да су ти наши прародитељи Адам и Ева можда могли да прескоче ту јабуку - рекао је Лазић.

Књижевник Горан Врачар је нагласио да је Културни центар Источно Ново Сарајево продуцент представе “Седми дан”, те да је Лазић урадио драматизацију.

- Борко Мочевић је урадио ванвременску сценографију и Нинослав Адемовић је направио музику која ме је подсјетила на “Кармину Бурану” - казао је Врачар.

Директор Културног центра Источно Ново Сарајево Младен Јанковић казао је да је, због поштовања епидемиолошких мјера, у слободној продаји 50 улазница по цијени од 10 КМ за премијеру представе која ће бити одржана у овој установи.

- Наредног дана, у уторак, премијера је у Културном центру Пале, а у сриједу, 17. марта, у Културном центру у Зворнику. Све представе почињу у 19 часова - додао је Јанковић.

У комаду глуме Предраг Васић, Јелена Велковски, Јелица Ковачевић, Александар Лазић и Горан Султановић који ће имати наснимљени монолог.

Представа “Седми дан” биће изведена 26. марта у Београду, 29. марта у Крушевцу, 2. априла у Српском народном позоришту Нови Сад, 8. у Бањалуци, а 15. априла у Нишу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана