Predstava “Sedmi dan” biće premijerno izvedena u Istočnom Sarajevu: Postoji pomirenje u muško-ženskim odnosima

Srna
Predstava “Sedmi dan” biće premijerno izvedena u Istočnom Sarajevu: Postoji pomirenje u muško-ženskim odnosima

ISTOČNO SARAJEVO - Pozorišna predstava “Sedmi dan”, rađena po romanu književnika Gorana Vračara, čije je premijerno izvođenje zakazano u ponedjeljak u Istočnom Sarajevu u okviru obilježavanja 25 godina od egzodusa sarajevskih Srba, govori o univerzalnosti, te o problematici muško-ženskih odnosa.

Reditelj komada, koji i igra u predstavi, Aleksandar Lazić kazao je Srni da je riječ o projektu koji povezuje Republiku Srpsku i Srbiju, a iza kojeg su stali nacionalni teatri u Beogradu, Novom Sadu i Banjaluci.

- Iz Istočnog Sarajeva kreće velika priča koja može da napravi svima nama ne samo važan međudržavni kontakt već da bude početak jedne velike stvari koja će se događati u narednim vremenima - istakao je Lazić.

Pozvao je publiku da u što većem broju pogleda predstavu kako bi zajedno rastumačili elementarne odnose u Vračarevoj drami i zapitali se koliko je važan taj idealistički pogled na svijet u kojem ne postoji ubistvo i šta se dešava na zemlji gdje se muškarci i žene ne dogovaraju.

- Taj asocijativni niz koji sam rediteljskim postupkom htio da napravim jeste to da postoji mogućnost pomirenja u strašnim muško-ženskim odnosima, da su ti naši praroditelji Adam i Eva možda mogli da preskoče tu jabuku - rekao je Lazić.

Književnik Goran Vračar je naglasio da je Kulturni centar Istočno Novo Sarajevo producent predstave “Sedmi dan”, te da je Lazić uradio dramatizaciju.

- Borko Močević je uradio vanvremensku scenografiju i Ninoslav Ademović je napravio muziku koja me je podsjetila na “Karminu Buranu” - kazao je Vračar.

Direktor Kulturnog centra Istočno Novo Sarajevo Mladen Janković kazao je da je, zbog poštovanja epidemioloških mjera, u slobodnoj prodaji 50 ulaznica po cijeni od 10 KM za premijeru predstave koja će biti održana u ovoj ustanovi.

- Narednog dana, u utorak, premijera je u Kulturnom centru Pale, a u srijedu, 17. marta, u Kulturnom centru u Zvorniku. Sve predstave počinju u 19 časova - dodao je Janković.

U komadu glume Predrag Vasić, Jelena Velkovski, Jelica Kovačević, Aleksandar Lazić i Goran Sultanović koji će imati nasnimljeni monolog.

Predstava “Sedmi dan” biće izvedena 26. marta u Beogradu, 29. marta u Kruševcu, 2. aprila u Srpskom narodnom pozorištu Novi Sad, 8. u Banjaluci, a 15. aprila u Nišu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana