Представа "Лице" у режији Радослава Миленковића у недјељу премијерно у Народом позоришту РС

Илијана Божић
Foto: Д. Ракита

БАЊАЛУКА - Представа "Лице" рађена по тексту руског писца Александра Галина, а у режији Радослава Миленковића, премијерно ће бити изведена у недјељу од 20.30 часова на сцени "Петар Кочић" у Народном позоришту Републике Српске у Бањалуци.

Глумачку поставу чине Александар Стојковић, Николина Фригановић, Љубиша Савановић и Смиљана Маринковић.

Говорећи о овом комаду и о сарадњи са Радославом Миленковићем в.д. умјетничког директора и глумац Александар Стојковић је објаснио да је Миленковић тренутно професор на Академији умјетности у Бањалуци, те да је сада била права прилика за сарадњу с њим.

- Миленковић ми је послао шест комада да прочитам, а мени је за око запао комад "Лице" јер мислим да је потребан нашем позоришту. На малој сцени нисмо радили ништа три године због "ковида 19", а сада су се створили услови - рекао је Стојковић.

Нагласио је да је значајно да у овом тренутку на репертоар уврсте дјело руског писца, те да је Миленковић мајстор за савремене руске комаде.

- Све се поклопило. С Галином смо ступили у контакт, али било нам је јако тешко да добијемо права на комад, иако је он одмах пристао. Русија је тренутно у тоталној блокади па је било тешко, али успјели смо и то да ријешимо. Било нам је важно да поставимо овај комад руског аутора због ситуације у свијету, јер тренутно са многих сцена скидају руске умјетнике што је потпуно бесмислено - казао је Стојковић.

Објаснио је да је рад на овом комаду био одличан, јер је Миленковић и глумац и редитељ.

Редитељу и глумцу Радославу Миленковићу ово је први пут да се окушао у режији у Бањалуци, а како је казао рад на овом комаду је био диван.

- Сви људи који су ангажовани у раду на представи су радили професионално, у миру, спокоју, у самопоуздању и вештини. Представа премијером постаје не оно што је неко режирао или концепт који је неко замислио, него оно што глумци играју. Ово ће бити таква представа - испричао је Миленковић.

Истакао је да је Галин писац који у "Лицу" приказује шта се десило са добитницима у транзицији, односно са онима који су се енормно обогатили.

- По томе су његови комади, па и овај који играмо, јединствени у корпусу нове руске драматургије. Био милионер или просјак свеједно је, јер на крају свакоме остаје само његово људско лице и људскост. Галина занима то како се губи људскост и кад си добитник у транзицији - објаснио је Миленковић.

Глумица Смиљана Маринковић, која игра Олгу, казала је да њена јунакиња једина није изгубила лице.

- Она је жена којој је љубав једини мотив. Велика ми је част што сцену делим са својим колегама, а било ми је велико искуство и школа радити са Миленковићем. Његово поверење и вера у мене је велика подршка - навела је Маринковићева.

Глумац Љубиша Савановић казао је да ријетко имају прилику да играју тако раскошне и богате улоге какве су у овом комаду, те да су сви, на свој начин, имали велику одговорност.

- Добили смо представу која је другачија од свега онога што имамо на репертоару Народног позоришта РС. Надам се да ће ово бити сљедећи Рус послије Кољаде и представе "Кокошка" који ће у овом позоришту живјети 20 година – навео је Савановић.

Када је ријеч о улогама, он је навео да Николина Фригановић и он играју "побједнике" транзиције, односно људе који су изгубили сами себе у јурњави за новцем.

- Човјек којег ја играм је интелектуалац, свјестан свега шта се дешава око њега и око нас. Он не може да буде ни срећан, а ни задовољан када види гдје живи. Ту спознају покушава да утопи у алкохолу, па улази у тај чувени зачарани круг – казао је Савановић.

Глумица Николина Фригановић истакла је да се сви радују премијери, да воле ликове које играју и причу коју су направили, те да се нада добрим реакцијама публике.

В. д. директорица НПРС Дијана Грбић закључила је да је све што је овај театар радио током године ишло питко и изразила задовољство што крај године завршавају оваквим пројектом.

Концерт

Концерт Симфонијског оркестра Народног позоришта РС са пријатељима под називом "Љубав и страст: од опере до танга" под диригентском палицом Ђанлуке Марчана биће одржан у уторак, од 20 часова, на Великој сцени националног театра у Бањалуци. Као солисти наступиће Марио Стефано Пјетродарки (бандонеон), Јована Раљић (виолина) и Борјана Микавица (мецосопран).

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана