Predstava "Lice" u režiji Radoslava Milenkovića u nedjelju premijerno u Narodom pozorištu RS

Ilijana Božić
Foto: D. Rakita

BANjALUKA - Predstava "Lice" rađena po tekstu ruskog pisca Aleksandra Galina, a u režiji Radoslava Milenkovića, premijerno će biti izvedena u nedjelju od 20.30 časova na sceni "Petar Kočić" u Narodnom pozorištu Republike Srpske u Banjaluci.

Glumačku postavu čine Aleksandar Stojković, Nikolina Friganović, Ljubiša Savanović i Smiljana Marinković.

Govoreći o ovom komadu i o saradnji sa Radoslavom Milenkovićem v.d. umjetničkog direktora i glumac Aleksandar Stojković je objasnio da je Milenković trenutno profesor na Akademiji umjetnosti u Banjaluci, te da je sada bila prava prilika za saradnju s njim.

- Milenković mi je poslao šest komada da pročitam, a meni je za oko zapao komad "Lice" jer mislim da je potreban našem pozorištu. Na maloj sceni nismo radili ništa tri godine zbog "kovida 19", a sada su se stvorili uslovi - rekao je Stojković.

Naglasio je da je značajno da u ovom trenutku na repertoar uvrste djelo ruskog pisca, te da je Milenković majstor za savremene ruske komade.

- Sve se poklopilo. S Galinom smo stupili u kontakt, ali bilo nam je jako teško da dobijemo prava na komad, iako je on odmah pristao. Rusija je trenutno u totalnoj blokadi pa je bilo teško, ali uspjeli smo i to da riješimo. Bilo nam je važno da postavimo ovaj komad ruskog autora zbog situacije u svijetu, jer trenutno sa mnogih scena skidaju ruske umjetnike što je potpuno besmisleno - kazao je Stojković.

Objasnio je da je rad na ovom komadu bio odličan, jer je Milenković i glumac i reditelj.

Reditelju i glumcu Radoslavu Milenkoviću ovo je prvi put da se okušao u režiji u Banjaluci, a kako je kazao rad na ovom komadu je bio divan.

- Svi ljudi koji su angažovani u radu na predstavi su radili profesionalno, u miru, spokoju, u samopouzdanju i veštini. Predstava premijerom postaje ne ono što je neko režirao ili koncept koji je neko zamislio, nego ono što glumci igraju. Ovo će biti takva predstava - ispričao je Milenković.

Istakao je da je Galin pisac koji u "Licu" prikazuje šta se desilo sa dobitnicima u tranziciji, odnosno sa onima koji su se enormno obogatili.

- Po tome su njegovi komadi, pa i ovaj koji igramo, jedinstveni u korpusu nove ruske dramaturgije. Bio milioner ili prosjak svejedno je, jer na kraju svakome ostaje samo njegovo ljudsko lice i ljudskost. Galina zanima to kako se gubi ljudskost i kad si dobitnik u tranziciji - objasnio je Milenković.

Glumica Smiljana Marinković, koja igra Olgu, kazala je da njena junakinja jedina nije izgubila lice.

- Ona je žena kojoj je ljubav jedini motiv. Velika mi je čast što scenu delim sa svojim kolegama, a bilo mi je veliko iskustvo i škola raditi sa Milenkovićem. Njegovo poverenje i vera u mene je velika podrška - navela je Marinkovićeva.

Glumac Ljubiša Savanović kazao je da rijetko imaju priliku da igraju tako raskošne i bogate uloge kakve su u ovom komadu, te da su svi, na svoj način, imali veliku odgovornost.

- Dobili smo predstavu koja je drugačija od svega onoga što imamo na repertoaru Narodnog pozorišta RS. Nadam se da će ovo biti sljedeći Rus poslije Koljade i predstave "Kokoška" koji će u ovom pozorištu živjeti 20 godina – naveo je Savanović.

Kada je riječ o ulogama, on je naveo da Nikolina Friganović i on igraju "pobjednike" tranzicije, odnosno ljude koji su izgubili sami sebe u jurnjavi za novcem.

- Čovjek kojeg ja igram je intelektualac, svjestan svega šta se dešava oko njega i oko nas. On ne može da bude ni srećan, a ni zadovoljan kada vidi gdje živi. Tu spoznaju pokušava da utopi u alkoholu, pa ulazi u taj čuveni začarani krug – kazao je Savanović.

Glumica Nikolina Friganović istakla je da se svi raduju premijeri, da vole likove koje igraju i priču koju su napravili, te da se nada dobrim reakcijama publike.

V. d. direktorica NPRS Dijana Grbić zaključila je da je sve što je ovaj teatar radio tokom godine išlo pitko i izrazila zadovoljstvo što kraj godine završavaju ovakvim projektom.

Koncert

Koncert Simfonijskog orkestra Narodnog pozorišta RS sa prijateljima pod nazivom "Ljubav i strast: od opere do tanga" pod dirigentskom palicom Đanluke Marčana biće održan u utorak, od 20 časova, na Velikoj sceni nacionalnog teatra u Banjaluci. Kao solisti nastupiće Mario Stefano Pjetrodarki (bandoneon), Jovana Raljić (violina) i Borjana Mikavica (mecosopran).

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana