Представа "Кућа на брду" отвара 70. сезону Позоришта Приједор

Бранислав Предојевић
Представа "Кућа на брду" отвара 70. сезону Позоришта Приједор

ПРИЈЕДОР - Јубиларна 70. сезона Позоришта Приједор биће отворена вечерас и то премијерним играњем представе "Кућа на брду", рађене према тексту Слободана Стојановића, а у режији Марка Вукосава.

Говорећи о овом комаду славног српског драматурга, сценаристе и писца, в. д. директора Позоришта Приједор Срђан Књегињић, каже да је прича стара преко четири деценије,  али и даље веома актуелна.

- Иако је текст написан 1967. године, представа је и данас врло атрактивна. Овај текст улази у све структуре друштва и врло је свеобухватан, бави се односима у породици и смјеном генерација и традицијом и екологијом и политиком, наравно, и свим тим стварима које су друштвено важне и тада а чини се још више и данас - рекао је Књегинић.

Режисер Марко Вукосав истиче да је текст изузетно захвалан и за глуму и за режију, да је било занимљиво истраживати цијелу ту трагичну причу о селу, о пропадању породице, о моралу и задатој ријечи.

- Основно питање које постављамо јесте шта вриједи уопште та ријеч коју човјек да, а нико не поштује, вриједи ли она уопште. То је нешто чиме смо се бавили - навео је Вукосав.

Глумац Жељко Касап игра главну улогу, човјека са села Радована Бистрицу који је  био морална вертикала своје средине, а нашао се под сломом својих увјерења.

- У питању је комад који је на простору СФРЈ, само једном изведен у једном позоришту, тако да је ово дословно његово друго постављање на сцену. Иако се прича бави потопом једног села због изградње хидроцентрале, видјећемо крај распадања једне породице и морални потоп који се дешава, не само у тој породици, него и у друштву - објашњава Касап.

Познати глумац каже да је ова улога била додатни изазов за њега јер глуми хендикепираног човјека, чије је емоције требало изнијети на сцени.

- Глумим човјека који је знао шта значи част, поштење и задата ријеч и гледамо како се он руши пред тим моралним потопом. Његове посљедње ријечи на сцени су "Да полудим, не могу, да се убијем, нећу. Ја сам поштен човјек". Има много ствари које публика може препознати из наше стварности у овом комаду. За мене је улога додатни изазов, пошто глумим хендикепираног човјека, човјека без вида и треба да дочарам не само његове емоције него и његово понашање, што је било занимљиво у глумачком смислу и нестрпљиво чекам реакције публике - каже Касап.

У комаду глумица Мирела Предојевић игра археолога, а Желимир Ривић, којем је ово 40. сезона, сеоског пијаницу, гостује Александар Руњић из Дјечијег позоришта Републике, а остатак екипе чине домаће снаге Приједорског театра, које овим комадом отварају нову сезону са озбиљним амбицијама достојним јубилеја.

Премијера је заказана за 20 часова.

Аутор

Слободан Стојановић био је српски драматург, писац и сценариста. Током каријере био је драматург и умјетнички директор Савременог позоришта у Београду, уредник Телевизије Београд и професор сценарија на Факултету драмских уметности у Београду. Међу најпознатијим радовима су му позоришне драме: "Опасна вода", "Кућа на брду", "Ти си то", "Преноћиште", "Расте трава", "Птиц и птица"... телевизијске серије: "Викенд у затвору", "Отац", "Туга", "Смоки", "Голубовићи", те филмски сценарији "Снови, живот и смрт Филипа Филиповића", "Ерогене зоне", "Идемо даље", "Држање за ваздух", "Игмански марш", "Нож" и други.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана