Predstava "Kuća na brdu" otvara 70. sezonu Pozorišta Prijedor

Branislav Predojević
Predstava "Kuća na brdu" otvara 70. sezonu Pozorišta Prijedor

PRIJEDOR - Jubilarna 70. sezona Pozorišta Prijedor biće otvorena večeras i to premijernim igranjem predstave "Kuća na brdu", rađene prema tekstu Slobodana Stojanovića, a u režiji Marka Vukosava.

Govoreći o ovom komadu slavnog srpskog dramaturga, scenariste i pisca, v. d. direktora Pozorišta Prijedor Srđan Knjeginjić, kaže da je priča stara preko četiri decenije,  ali i dalje veoma aktuelna.

- Iako je tekst napisan 1967. godine, predstava je i danas vrlo atraktivna. Ovaj tekst ulazi u sve strukture društva i vrlo je sveobuhvatan, bavi se odnosima u porodici i smjenom generacija i tradicijom i ekologijom i politikom, naravno, i svim tim stvarima koje su društveno važne i tada a čini se još više i danas - rekao je Knjeginić.

Režiser Marko Vukosav ističe da je tekst izuzetno zahvalan i za glumu i za režiju, da je bilo zanimljivo istraživati cijelu tu tragičnu priču o selu, o propadanju porodice, o moralu i zadatoj riječi.

- Osnovno pitanje koje postavljamo jeste šta vrijedi uopšte ta riječ koju čovjek da, a niko ne poštuje, vrijedi li ona uopšte. To je nešto čime smo se bavili - naveo je Vukosav.

Glumac Željko Kasap igra glavnu ulogu, čovjeka sa sela Radovana Bistricu koji je  bio moralna vertikala svoje sredine, a našao se pod slomom svojih uvjerenja.

- U pitanju je komad koji je na prostoru SFRJ, samo jednom izveden u jednom pozorištu, tako da je ovo doslovno njegovo drugo postavljanje na scenu. Iako se priča bavi potopom jednog sela zbog izgradnje hidrocentrale, vidjećemo kraj raspadanja jedne porodice i moralni potop koji se dešava, ne samo u toj porodici, nego i u društvu - objašnjava Kasap.

Poznati glumac kaže da je ova uloga bila dodatni izazov za njega jer glumi hendikepiranog čovjeka, čije je emocije trebalo iznijeti na sceni.

- Glumim čovjeka koji je znao šta znači čast, poštenje i zadata riječ i gledamo kako se on ruši pred tim moralnim potopom. Njegove posljednje riječi na sceni su "Da poludim, ne mogu, da se ubijem, neću. Ja sam pošten čovjek". Ima mnogo stvari koje publika može prepoznati iz naše stvarnosti u ovom komadu. Za mene je uloga dodatni izazov, pošto glumim hendikepiranog čovjeka, čovjeka bez vida i treba da dočaram ne samo njegove emocije nego i njegovo ponašanje, što je bilo zanimljivo u glumačkom smislu i nestrpljivo čekam reakcije publike - kaže Kasap.

U komadu glumica Mirela Predojević igra arheologa, a Želimir Rivić, kojem je ovo 40. sezona, seoskog pijanicu, gostuje Aleksandar Runjić iz Dječijeg pozorišta Republike, a ostatak ekipe čine domaće snage Prijedorskog teatra, koje ovim komadom otvaraju novu sezonu sa ozbiljnim ambicijama dostojnim jubileja.

Premijera je zakazana za 20 časova.

Autor

Slobodan Stojanović bio je srpski dramaturg, pisac i scenarista. Tokom karijere bio je dramaturg i umjetnički direktor Savremenog pozorišta u Beogradu, urednik Televizije Beograd i profesor scenarija na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu. Među najpoznatijim radovima su mu pozorišne drame: "Opasna voda", "Kuća na brdu", "Ti si to", "Prenoćište", "Raste trava", "Ptic i ptica"... televizijske serije: "Vikend u zatvoru", "Otac", "Tuga", "Smoki", "Golubovići", te filmski scenariji "Snovi, život i smrt Filipa Filipovića", "Erogene zone", "Idemo dalje", "Držanje za vazduh", "Igmanski marš", "Nož" i drugi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana