Представа “Крекетање” одиграна у Бањалуци: Посвета савременом театру

Миланка Митрић
Представа “Крекетање” одиграна у Бањалуци: Посвета савременом театру

БАЊАЛУКА - Позориште и све што оно јесте, трагање за његовом суштином и пут до митских предјела и подземља, жудња за сусретом са божанским Дионисом, чине оквир приче представе "Крекетање".

Глумци, у нешто више од сат и четрдесет минута на сцени стварају различита чудеса, тијелима, покретима, музиком, ријечима, снажним гласовима и костимима, све у славу позоришне умјетности.

Извођењем овог комада Народног позоришта Тузла, у Народном позоришту Републике Српске настављен такмичарски програм 23. Театар феста "Петар Кочић", а овај ансамбл у Бањалуку је, баш због те разноликости и мјешавине различитих елемената на сцени, донио мало другачији дух театра. Представа је мјешавина различитих симбола и мотива, који заједно вуку нит приче о самом позоришту, односно о позоришној игри. Комад није примјер класичног театра, и на другачији начин, уз контакт с публиком, сваког гледаоца увлачи у ту игру.

- Алмир Башовић је направио један савремен текст о позоришту, који говори о суштини позоришта у савременом свијету. Било је занимљиво радити на самом тексту. Но, важно је напоменути да смо се од самог почетка водили физичким театром, да смо се текстом бавили након мјесец дана од почетка припрема представе. То је физички театар и све оно што би позориште могло да значи за самог редитеља. Водили смо се нашим личним, сензибилним односом према театру и ономе што је театар данас - казао је глумац Елмир Кривалић након представе.

Комад "Крекетање" рађен је по тексту Алмира Башовића, а режирао га је Алеш Курт. У представи играју Елвис Јахић, Синиша Удовичић, Хасан Сушић, Елмир Кривалић, Јасмина Дедић-Ибрић, Јасмина Ибрахимовић, Лука Спасојевић, Селма Гусинац и Самина Мујкановић.

- Било ми је занимљиво да видим како позоришно лудило може да поприми овај облик. Занимљиво је видјети како људи из различитих градова различито реагују на одређене елементе. Сви смо ми заједно позориште - рекла је глумица Јасмина Ибрахимовић, говорећи о самом начину комуникације публике и гледалаца, који кулминира на крају представе, другачијим завршетком, без аплауза.

 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана