Predstava “Kreketanje” odigrana u Banjaluci: Posveta savremenom teatru

Milanka Mitrić
Predstava “Kreketanje” odigrana u Banjaluci: Posveta savremenom teatru

BANjALUKA - Pozorište i sve što ono jeste, traganje za njegovom suštinom i put do mitskih predjela i podzemlja, žudnja za susretom sa božanskim Dionisom, čine okvir priče predstave "Kreketanje".

Glumci, u nešto više od sat i četrdeset minuta na sceni stvaraju različita čudesa, tijelima, pokretima, muzikom, riječima, snažnim glasovima i kostimima, sve u slavu pozorišne umjetnosti.

Izvođenjem ovog komada Narodnog pozorišta Tuzla, u Narodnom pozorištu Republike Srpske nastavljen takmičarski program 23. Teatar festa "Petar Kočić", a ovaj ansambl u Banjaluku je, baš zbog te raznolikosti i mješavine različitih elemenata na sceni, donio malo drugačiji duh teatra. Predstava je mješavina različitih simbola i motiva, koji zajedno vuku nit priče o samom pozorištu, odnosno o pozorišnoj igri. Komad nije primjer klasičnog teatra, i na drugačiji način, uz kontakt s publikom, svakog gledaoca uvlači u tu igru.

- Almir Bašović je napravio jedan savremen tekst o pozorištu, koji govori o suštini pozorišta u savremenom svijetu. Bilo je zanimljivo raditi na samom tekstu. No, važno je napomenuti da smo se od samog početka vodili fizičkim teatrom, da smo se tekstom bavili nakon mjesec dana od početka priprema predstave. To je fizički teatar i sve ono što bi pozorište moglo da znači za samog reditelja. Vodili smo se našim ličnim, senzibilnim odnosom prema teatru i onome što je teatar danas - kazao je glumac Elmir Krivalić nakon predstave.

Komad "Kreketanje" rađen je po tekstu Almira Bašovića, a režirao ga je Aleš Kurt. U predstavi igraju Elvis Jahić, Siniša Udovičić, Hasan Sušić, Elmir Krivalić, Jasmina Dedić-Ibrić, Jasmina Ibrahimović, Luka Spasojević, Selma Gusinac i Samina Mujkanović.

- Bilo mi je zanimljivo da vidim kako pozorišno ludilo može da poprimi ovaj oblik. Zanimljivo je vidjeti kako ljudi iz različitih gradova različito reaguju na određene elemente. Svi smo mi zajedno pozorište - rekla je glumica Jasmina Ibrahimović, govoreći o samom načinu komunikacije publike i gledalaca, koji kulminira na kraju predstave, drugačijim završetkom, bez aplauza.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana