Представа “Коњић грбоњић” премијерно изведена у Дјечијем позоришту РС

Илијана Божић
Foto: Свјетлана Панић Васић

БАЊАЛУКА - Представа “Коњић грбоњић”, настала према бајци Петра Павловича Јершова, а у режији Иване Драгутиновић Маричић, одушевила је малишане на премијерном извођењу које је одиграно вечерас у Дјечијем позоришту Републике Српске у Бањалуци.

На позорници овог театра оживјеле су авантуре Коњића грбоњића и његовог пријатеља Ивана, Цар дјевице и Жар-птице. Раскошни костими, а посебно црвено свијетлеће перје Жар-птице задивили су малишане, док је појава комичног цара, толико крупног да се заглављује у вратима, насмијала најмлађу публику. Граја и радосни осмијеси испунили су Дјечије позориште РС, а сву пажњу дјечака и дјевојчица плијенила је појава Коњића грбоњића, летећег малог коња са грбом, којег је на сцени сјајно дочарала Божана Бијелић.

Коњићева моћ и жеља да помогне свом другару Ивану, којег игра млади глумац Никола Милаковић, освојили су срца малишана, а Коњићев лет и рзање насмијавали су дјецу, па су театром одјекивали раздрагани узвици “Браво коњићу”.

Марионета Коњића грбоњића је према ријечима сценографкиње Берине Шушчевић захтијевала мјесец дана помног рада, али видјели смо да су се труд и енергија уложени у израду ове лутке, али и цијеле представе исплатили, а то су потврдили и коментари малишана. Док су држећи за руке родитеље излазили из театра, говорили су: “Баш је добра представа.”

Редитељка Ивана Драгутиновић Маричић ишла је у корак с временом, па тако један од ликова у представи каже да је пут око свијета коштао много јер је гориво поскупјело, а Цар носи, како су их назвали, фенси наочаре. Утицај данашњег времена у којем млади троше новац на коцкање долази до изражаја у овом комаду.

Млади глумац Никола Милаковић добро се снашао у улози јунака Ивана који, као најмлађи од браће, превазилази све препреке уз помоћ свог друга Коњића грбоњића. Иван кроз своје авантуре спознаје да је у животу најважније бити добар, праведан, да не треба бити грамзив и да треба дијелити са другима. Иван схвата важност правог пријатељства, али и да не треба да друге омаловажавамо. До тих спознаја Ивана су довели потези лијепе Цар дјевице, коју глуми Свјетлана Андрић, а која од самог почетка повлачи конце игре.

Цар, којег је сјајно дочарао Саша Терзић и зли коњушар, којег игра Душко Мазалица, двојац су чија је појава на сцени донијела много смијеха. Кроз лик коњушара дјеца су видјела шта се дешава са онима који другима желе да подметну и како пролазе улизице. С друге стране, комични Цар из силне жеље да буде млад и лијеп умире у врелом млијеку.

Ипак, најмлађој публици застајао је дах пред отварањем ватрених црвених свијетлећих крила Жар-птице коју је на сцени оживјела Александра Спасојевић.

Доброј  атмосфери допринијела је и дивна музика, за коју је је био задужен композитор Младен Матовић, па је ова бајка о Коњићу грбоњићу прерасла у праву музичку бајку. 

У представи играју и Драган Вучић, Александар Руњић и Драгана Илић, а намијењена је малишанима узраста од четири године па надаље.

Премијера ове представа отворила је 67. сезону у Дјечијем позоришту РС.

Тим

Драматизацију ове бајке приредио је Милан Гајић, сценографија и лутке су ауторство Берине Шушчевић и Петре Јоцић, а костимограф је Јелена Стајчић. Кореографију потписује Исидора Станишић.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана