Predstava “Konjić grbonjić” premijerno izvedena u Dječijem pozorištu RS

Ilijana Božić
Foto: Svjetlana Panić Vasić

BANjALUKA - Predstava “Konjić grbonjić”, nastala prema bajci Petra Pavloviča Jeršova, a u režiji Ivane Dragutinović Maričić, oduševila je mališane na premijernom izvođenju koje je odigrano večeras u Dječijem pozorištu Republike Srpske u Banjaluci.

Na pozornici ovog teatra oživjele su avanture Konjića grbonjića i njegovog prijatelja Ivana, Car djevice i Žar-ptice. Raskošni kostimi, a posebno crveno svijetleće perje Žar-ptice zadivili su mališane, dok je pojava komičnog cara, toliko krupnog da se zaglavljuje u vratima, nasmijala najmlađu publiku. Graja i radosni osmijesi ispunili su Dječije pozorište RS, a svu pažnju dječaka i djevojčica plijenila je pojava Konjića grbonjića, letećeg malog konja sa grbom, kojeg je na sceni sjajno dočarala Božana Bijelić.

Konjićeva moć i želja da pomogne svom drugaru Ivanu, kojeg igra mladi glumac Nikola Milaković, osvojili su srca mališana, a Konjićev let i rzanje nasmijavali su djecu, pa su teatrom odjekivali razdragani uzvici “Bravo konjiću”.

Marioneta Konjića grbonjića je prema riječima scenografkinje Berine Šuščević zahtijevala mjesec dana pomnog rada, ali vidjeli smo da su se trud i energija uloženi u izradu ove lutke, ali i cijele predstave isplatili, a to su potvrdili i komentari mališana. Dok su držeći za ruke roditelje izlazili iz teatra, govorili su: “Baš je dobra predstava.”

Rediteljka Ivana Dragutinović Maričić išla je u korak s vremenom, pa tako jedan od likova u predstavi kaže da je put oko svijeta koštao mnogo jer je gorivo poskupjelo, a Car nosi, kako su ih nazvali, fensi naočare. Uticaj današnjeg vremena u kojem mladi troše novac na kockanje dolazi do izražaja u ovom komadu.

Mladi glumac Nikola Milaković dobro se snašao u ulozi junaka Ivana koji, kao najmlađi od braće, prevazilazi sve prepreke uz pomoć svog druga Konjića grbonjića. Ivan kroz svoje avanture spoznaje da je u životu najvažnije biti dobar, pravedan, da ne treba biti gramziv i da treba dijeliti sa drugima. Ivan shvata važnost pravog prijateljstva, ali i da ne treba da druge omalovažavamo. Do tih spoznaja Ivana su doveli potezi lijepe Car djevice, koju glumi Svjetlana Andrić, a koja od samog početka povlači konce igre.

Car, kojeg je sjajno dočarao Saša Terzić i zli konjušar, kojeg igra Duško Mazalica, dvojac su čija je pojava na sceni donijela mnogo smijeha. Kroz lik konjušara djeca su vidjela šta se dešava sa onima koji drugima žele da podmetnu i kako prolaze ulizice. S druge strane, komični Car iz silne želje da bude mlad i lijep umire u vrelom mlijeku.

Ipak, najmlađoj publici zastajao je dah pred otvaranjem vatrenih crvenih svijetlećih krila Žar-ptice koju je na sceni oživjela Aleksandra Spasojević.

Dobroj  atmosferi doprinijela je i divna muzika, za koju je je bio zadužen kompozitor Mladen Matović, pa je ova bajka o Konjiću grbonjiću prerasla u pravu muzičku bajku. 

U predstavi igraju i Dragan Vučić, Aleksandar Runjić i Dragana Ilić, a namijenjena je mališanima uzrasta od četiri godine pa nadalje.

Premijera ove predstava otvorila je 67. sezonu u Dječijem pozorištu RS.

Tim

Dramatizaciju ove bajke priredio je Milan Gajić, scenografija i lutke su autorstvo Berine Šuščević i Petre Jocić, a kostimograf je Jelena Stajčić. Koreografiju potpisuje Isidora Stanišić.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana