Представа "Каштел у језеру" одиграна у Бањалуци: Пропаст доноси ђаво којег познајемо

Миланка Митрић
Foto: НП Сомбор

БАЊАЛУКА - Представа "Каштел у језеру" Народног позоришта Сомбор, рађена по тексту Нине Плавањац, а у режији Марјана Нећака вечерас је одиграна на великој сцени Народног позоришта Републике Српске, као прва такмичарска представа 24. Театар феста "Петар Кочић"

У представи глуме Марко Марковић, Ксенија Митровић, Александар Ристоски, Саша Торлаковић, Ивана В. Јовановић и Стефан Бероња.

- Ова прича је сага о породици чији чланови су један отац, једна ћерка и човек кога воли, једна мртва мајка, један каштел, једно језеро, један ђаво, и генерације предака које су одавно потонуле у језеру, а чија дела и грехови и даље у садашњости праве концентричне кругове. Кроз бајку о мртвима, истражујемо трансгенерацијску трауму, породично наслеђе које се огледа у дуговима – у потискивању емоција, заташкавању истине, неоствареним односима и љубавима - забиљежила је о овој представи ауторка Нина Плавањац.

Комад говори о распаду породице и о свим тајнама или костурима у ормару које свака породица носи, те о некој врсти преношења тајни, недаћа и лоших избора и крајњег дављења у вртлогу свега тога.

Уз пјевање на сцени, воду по којој је посуто жуто цвијеће, у којој ликови на крају газе, глумци су оживјели једну причу која у својој суштини приказује како ту породицу ипак уништава ђаво којег познају - они сами.

- Када смо прочитали овај текст, односно, ја док сам читао текст, помислио сам како је ауторка одрасла у Бачкој. Тамо је пуно тих каштела који су пропали и о сваком постоји нека прича. Док сам читао текст, помислио сам на један каштел у којем је игран "Ујка Вања". Када смо га нашли, каштел је био девастиран. Тамо је тихо, као на острву, потпуно изолованом. То је таква неописива тишина - казао је Торлаковић, на округлом столу након представе, говорећи о сазријевању идеје за реализацију представе и стварној инспирацији за њено употпуњавање, али и о изреци "ушао им ђаво у кућу" која би најбоље могла да објасни радњу.

Марко Марковић, који игра човјека из језера, односно, оживљава лик једне врсте ђавола у овој бајци и мртвима, осврнуо се на ту ванвременску тему, о којој је написано много.

- Велики Дејан Мијач рекао је да људе данас не занима част. Ја се нисам трудио да се овом улогом доказујем. Неко је просто рођен наопак, и некима се то просто деси. Имам осећај да смо се претворили у ђаволе, и да не примећујемо или не желимо то да примећујемо - пусти, не таласај, као то језеро - навео је Марковић.

Друга такмичарска представа "Цемент Београд", Београдског драмског позоришта биће одиграна сутра, на великој сцени Народног позоришта РС, са почетком у 20 часова. Комад је инспирисан драмом Хајнера Милера, рађен по тексту Милана Рамшака Марковића, а у режији Себастијана Хорвата.

У оквиру пратећег програма фестивала сутра у 18 часова на сцени "Петар Кочић" биће промовисана књига "Неда Арнерић - чаробна меланхолија", која је прошле године објављена у издању Филмског центра Србије, а коју је приредила Анита Панић.

На промоцији учествују Анита Панић, Џевдет Тузлић и Љиљана Чекић

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Galerija
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана