Predstava "Kaštel u jezeru" odigrana u Banjaluci: Propast donosi đavo kojeg poznajemo

Milanka Mitrić
Foto: NP Sombor

BANjALUKA - Predstava "Kaštel u jezeru" Narodnog pozorišta Sombor, rađena po tekstu Nine Plavanjac, a u režiji Marjana Nećaka večeras je odigrana na velikoj sceni Narodnog pozorišta Republike Srpske, kao prva takmičarska predstava 24. Teatar festa "Petar Kočić"

U predstavi glume Marko Marković, Ksenija Mitrović, Aleksandar Ristoski, Saša Torlaković, Ivana V. Jovanović i Stefan Beronja.

- Ova priča je saga o porodici čiji članovi su jedan otac, jedna ćerka i čovek koga voli, jedna mrtva majka, jedan kaštel, jedno jezero, jedan đavo, i generacije predaka koje su odavno potonule u jezeru, a čija dela i grehovi i dalje u sadašnjosti prave koncentrične krugove. Kroz bajku o mrtvima, istražujemo transgeneracijsku traumu, porodično nasleđe koje se ogleda u dugovima – u potiskivanju emocija, zataškavanju istine, neostvarenim odnosima i ljubavima - zabilježila je o ovoj predstavi autorka Nina Plavanjac.

Komad govori o raspadu porodice i o svim tajnama ili kosturima u ormaru koje svaka porodica nosi, te o nekoj vrsti prenošenja tajni, nedaća i loših izbora i krajnjeg davljenja u vrtlogu svega toga.

Uz pjevanje na sceni, vodu po kojoj je posuto žuto cvijeće, u kojoj likovi na kraju gaze, glumci su oživjeli jednu priču koja u svojoj suštini prikazuje kako tu porodicu ipak uništava đavo kojeg poznaju - oni sami.

- Kada smo pročitali ovaj tekst, odnosno, ja dok sam čitao tekst, pomislio sam kako je autorka odrasla u Bačkoj. Tamo je puno tih kaštela koji su propali i o svakom postoji neka priča. Dok sam čitao tekst, pomislio sam na jedan kaštel u kojem je igran "Ujka Vanja". Kada smo ga našli, kaštel je bio devastiran. Tamo je tiho, kao na ostrvu, potpuno izolovanom. To je takva neopisiva tišina - kazao je Torlaković, na okruglom stolu nakon predstave, govoreći o sazrijevanju ideje za realizaciju predstave i stvarnoj inspiraciji za njeno upotpunjavanje, ali i o izreci "ušao im đavo u kuću" koja bi najbolje mogla da objasni radnju.

Marko Marković, koji igra čovjeka iz jezera, odnosno, oživljava lik jedne vrste đavola u ovoj bajci i mrtvima, osvrnuo se na tu vanvremensku temu, o kojoj je napisano mnogo.

- Veliki Dejan Mijač rekao je da ljude danas ne zanima čast. Ja se nisam trudio da se ovom ulogom dokazujem. Neko je prosto rođen naopak, i nekima se to prosto desi. Imam osećaj da smo se pretvorili u đavole, i da ne primećujemo ili ne želimo to da primećujemo - pusti, ne talasaj, kao to jezero - naveo je Marković.

Druga takmičarska predstava "Cement Beograd", Beogradskog dramskog pozorišta biće odigrana sutra, na velikoj sceni Narodnog pozorišta RS, sa početkom u 20 časova. Komad je inspirisan dramom Hajnera Milera, rađen po tekstu Milana Ramšaka Markovića, a u režiji Sebastijana Horvata.

U okviru pratećeg programa festivala sutra u 18 časova na sceni "Petar Kočić" biće promovisana knjiga "Neda Arnerić - čarobna melanholija", koja je prošle godine objavljena u izdanju Filmskog centra Srbije, a koju je priredila Anita Panić.

Na promociji učestvuju Anita Panić, Dževdet Tuzlić i Ljiljana Čekić

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Galerija
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana