"Представа Хамлета у селу Мрдуша Доња" отворила театарску смотру у Брчком

Срна
"Представа Хамлета у селу Мрдуша Доња" отворила театарску смотру у Брчком

БРЧКО - "Представа Хамлета у селу Мрдуша Доња" Народног позоришта Републике Српске отворила је у Брчком 36. Сусрете позоришта/казалишта БиХ, на којима ће у такмичарском дијелу бити одиграно осам представа из БиХ, Србије, Црне Горе и Хрватске.

У "Представи Хамлета у селу Мрдуша Доња", аутора Иве Брешана и у режији Николе Пејаковића, играју Жељко Еркић, Жељко Стјепановић, Љубиша Савановић, Александар Стојковић, Владимир Ђорђевић, Слађана Зрнић, Наташа Перић и Данило Керкез.

Синоћ се представио Театар "Сартр" из Сарајева са представом "Мајка или све лутке иду у рај", аутора Неџма Чизме и у режији Дубравке Зрнчић-Куленовић.

Народно позориште из Тузле представиће се вечерас (субота) са представом "Пијана ноћ 1918", рађеном према текстовима Мирослава Крлеже, Ива и Тене Стивичић, док је режију радио Градимир Гојер.

"Пинк мун" представа је са којом наступа Босанско народно позориште из Зенице четврте вечери (недјеља) рађена према тексту Дариа Беванде и у режији Саше Пешевског.

Пете вечери манифестације наступиће загребачко Градско драмско позориште "Гавела" са представом "Киклоп", чији текст је радио Ранко Маринковић, а режију Саша Аночић. Представом "Козоцид", рађеном према тексту и у режији Виде Огњеновић, шесте вечери представиће се Градско позориште из Подгорице.

Претпосљедње такмичарске вечери у сриједу наступиће Камерни театар 55 из Сарајева са представом "Сјећаш ли се Доли Бел", рађене према тексту Абдулаха Сидрана, а у режији Кокана Младеновића, а такмичарски дио затвориће представа "Атељеа 212" "Петријин венац" у режији Бобана Скерлића.

Представе ће оцјењивати трочлани стручни жири који чине глумац и професор Академије драмских умјетности из Загреба Јошко Шево, професор Факултета драмских умјетности из Београда Радован Кнежевић и драмски писац и професор Академије сценских умјетности из Сарајева Алмир Имширевић.

Сусрети ће трајати до 29. новембра.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана