Представа “Флекавац” одиграна у Дјечијем позоришту Републике Српске: Прича о одрастању несташног дјечака

Илијана Божић
Представа “Флекавац” одиграна у Дјечијем позоришту Републике Српске: Прича о одрастању несташног дјечака

БАЊАЛУКА - Представа “Флекавац” Градског позоришта лутака из Ријеке одржана је у Дјечијем позоришту Републике Српске у оквиру 19. Међународног фестивала позоришта за дјецу, а исте вечери приказана је и пројекција комада “„Успавана љепотица”, позоришта “Драк” из Чешке Републике.

Малишани су били одушевљени несташлуцима дјечака Флекавца и његовог занимљивог пријатеља Летећег Миливоја, а посебне симпатије је добила дјечакова мама Мамолина.

Ова топла, духовита прича говори о одрастању неуредног дјечака, о прихватању одговорности и проговара о актуелним темама одрастања, односа родитеља и дјеце, одгоју, али и и о просторима дјечје слободе и креативности.

Редитељка представе Рената Царола Гатица је говорећи о овом комаду раније истакла да је “Флекавац” прича о дјечаку који је једног дана схватио да је одговоран за све што ради и говори и да ако погријеши није тешко рећи: “Опрости”.

- То схватање га чини великим, иако је мало дијете. Одрастање је једна луда, дуга, понекад забавна, али и јако тешка авантура. Кроз то путовање ми се промијенимо, а промијени се и свијет око нас. Оно није равно, није јасно и лако се можемо мало изгубити. Осјећаји нас варају или збуњују. Мијењамо се, појављују се нове реакције и емоције, нов начин гледања на свијет и на друштво - истакла је раније Царола Гатица.

Додала је да, срећом, на то путовање никад не идемо сами, да имамо пријатеље који одрастају крај нас и помажу нам.

Најмлађа публика је исте вечери уживала у пројекцији представе “Успавана љепотица”, која је приказана на малој сцени Дјечијег позоришта РС.

Малишани су одушевљено посматрали екранизовану народну причу о пунољетности, неповратности судбине, о моћи и разним облицима љубави.

У склопу манифестације промовисана је књига “Луткарство и великани модернизма” ауторке Бранке Рудман.

ПРОГРАМ

Малишани ће имати прилику да у понедјељак у 18 часова у Дјечијем позоришту РС уживају у пројекцији комада “Легенде Варшаве - Сирена” коју изводи театар “Лалка” из Варшаве. Након тога у 19 часова наступиће Позориште лутака из Ниша, које ће пред најмлађом публиком извести представу “„Дивљи лабудови”.

У оквиру манифестације, у 17 часова, биће промовисана књига “Лабораторија луткарства”, аутора Вахида Дураковића.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана